Notepad++, son dönemin en revaçtaki text editörlerinden biri. Her ne kadar kısa düzenlemeler için Notepad2 kullansam da, ciddi işler ve harbi bir UTF-8 desteği için Notepad++ kullanırım. Hatta birkaç gün öncesinde artık gereksiz oldukları için Crimson Editor ve PSPad‘i sistemden kaldırmıştım.

Bu yazıda Notepad++’ın ne olduğunu, ne gibi güzellikleri olduğunu anlatmayacağım. İsteyen buradan bakabilir, bu yazıda, geçenlerde Linux üzerinde çalıştığım sırada şöyle güzel bir text editöre ihtiyaç duyarken “ulan bu Notepad++’ın Linux sürümü yok mu, ne biçim açık kaynak bu?” diye söylenip ufak bir google araması ile Notepad++’ı linux üzerine nasıl yükleyeceğimi öğrendmem üzerine Türkçe olarak burada paylaşmak istedim.

Gerekli malzemeler: Bir adet linux(tercihen Ubuntu) yüklü bilgisayar, bir adet Wine ve bir adet internet bağlantısı.

Linux’ta Notepad++ kullanmak istiyorsanız, Linux’un ne olduğunu, Wine’ın ne işe yaradığını biliyorsunuzdur, bunları da anlatmayacağım. Öncelikle eğer yoksa Wine’ı kurun.

Ubuntu için açıklıyorum, diğerleri için bkz. Google

1 – Terminal (uçbirim) açın.

2 – Üçüncü parti bileşeni olarak Wine’ı repository’ye ekliyoruz. Terminale aşağıki kodlardan uygun olanını girin.

Ubuntu Intrepid (8.10):

sudo wget http://wine.budgetdedicated.com/apt/sources.list.d/intrepid.list -O /etc/apt/sources.list.d/winehq.list

Ubuntu Hardy (8.04):

sudo wget http://wine.budgetdedicated.com/apt/sources.list.d/hardy.list -O /etc/apt/sources.list.d/winehq.list

3 – Download’ın sorunsuz olduğunu kontrol edin.

wget -q http://wine.budgetdedicated.com/apt/387EE263.gpg -O- | sudo apt-key add -

4 – Wine’ı indirip kurun.

sudo apt-get install wine libwine

5 – İndirip kurduğunuz versiyonu kontrol edin (Şu anda 1.1.10 olması gerek, bir iki güne 1.1.11 olacak.)

wine –version

6 – Notopad++’ı indirip kurun. Wine’ı başarıyla kurduysanız .exe dosyasına çift tıklama ile kurulumu rahatça yapabilirsiniz.

7 – Notepad++’a ince ayar çekin. Sekmeler arasında CTRL+Tab ile gezmeyin(Tab switcher), bu ayarı mümkünse kapatın yoksa program kilitlenir, çalışmanız yarıda kalır, içinize oturur. Sistem tepsisine küçültmeyi (Minimize to system tray) kapatın, oraya göndermeyin, yine kilitlenir.

Hayırlı olsun, iyi çalışmalar.
Not: Silent Hill Türkçe Yama v2.0 bitmek üzere.