Tanshaydar'ın Mekânı
Başka bir şey yok
Kategori: Bilgisayar Oyunları

PC Oyunculuğu ve Amnesia: The Dark Descent

Birkaç ay önce hakkında ufak bir tanıtım videosu hazırlanan Amnesia: The Dark Descent’ın resmi sitesi ve üç dakikalık bir oyun içi videosu hazırlandı.

Birçok oyun firmasının bilgisayar platformunu artık ölü olarak görmesine, konsollara özel oyun çıkarmaya gayret etmesine bir türlü anlam veremedim. Aslında verdim de, günümüz ekonomistlerinin üstten bakan, olayın iç yüzünü görmeyi reddeden mantıklarını anlamadım.

Yukarıdaki video, yeni oyunun içerisinden üç dakikalık bir karma oynanış sunuyor. Bu üç dakikalık oynanış videosuna graphic whore gözüyle değil de, biraz oyun yapımcısı gözüyle bakmaya çalışılınca yapılanın inovasyon ile bazı aptalların koyduğu tabuları yıkmak olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Halen Penumbra serisinin hakettiği ilgiliyi görmemiş olduğunu düşünerek, bu oyunun Penumbra serisinden daha iyi olacağını şimdiden görebilmek ve yine içi şişirilen boş console exclusive oyunlar kadar bile ilgi göremeyeceğini bilmek canımı oldukça sıkıyor.

Diğer oyun stüdyolarına diyeceğim şu:

– Adam gibi senaryo yapın.
– Intel’le, nVidia’yla anlaşıp oyunu şişirmeyin, kastırmayın, adamakıllı programcı olun optimizasyon yapın.
– Oyunu piyasaya sürerken önce Amerika, altı ay sonra Avrupa çıkarması yapmayın. Her yerde aynı anda çıkarın. Beceremiyorsanız dijital olarak bölge kısıtlaması olmadan satın.
– Kopya koruması yapacağım diye yırtınmayın, milyonlar harcamayın.
– Oyunu ucuza satın, gerekirse CD/DVD dağıtımı az olsun, dijital dağıtıma ağırlık verilsin; ama alım gücüne dikkat edilsin. Firmaların muhasebe bölümlerinde çalışanlar sürümden kazanmak nedir bilirler.

Çünkü:

– Senaryoya uğraşın. İyi bir senaryo insanları düşünmeye iter, cahillerle düşünebilen insanları birbirinden ayırır. İnsanlar oyun üzerine tartışır. Adamlar yapmış be der. En iyi reklam, kullanıcının yaptığı reklamdır.
– Optimize edin ki, donanımı düşük olan insanlar “ulan şimdi ben bunu alırsam bilgisayar açmayabilir, boşuna para vermiş olurum, en iyisi bir indirip bakayım” der; oyun çalışmıyorsa iyiki de almamışım der, çalışıyorsa da oynar bitirir.
– Her yerde aynı anda piyasaya sürün ki, Avrupa’daki adam “len elin Amerikalısı oyunu benden önce oynuyor, şunu indirip oynayayım, mal mıyım bekleyeceğim o kadar” demesin.
– Kopya koruması yapıyorsunuz da ne oluyor? Bir paul.dll’e bakmıyor mu? Biri çıkıp crack’lemiyor mu? Nedir kardeşim bu kasıntı. Yok konsollarda da bu böyle. Şimdi de başımıza online aktivasyon diye bir şey çıkardılar. Orjinal aldığım şeyi ne diye bana aktive ettiriyorsunuz? Sadist misiniz? Hani kullanıcı dostu olmak? Hem o bir naneye yaramayan kopya koruması zımbırtısına milyonlar veriyorsunuz, sonra neden bu parayı da bizden çıkarıyorsunuz? Ben mi dedim koyun diye? Madem öyle, gider korsan bulurum ben de!
– Ucuz yapın ki, insanların alası da gelsin. Zaten pahalı değil, alayım desin. Almak için bir ay para biriktirmek zorunda kalmasın. Haftalık harçlığından ödeyebilsin.

Penumbra serisine bakıyoruz:

– Penumbra serisi… Lovecraft tadında bir senaryo. Kitap okur gibi, film izler gibi oynayın.
– Yedi yıl önce orta halde olan bir bilgisayarda bile ful ayarlarda çalışırken, aynı zamanda yüksek grafik kalitesi veren bir oyun.
– Dijital olarak herkese açık olarak, hem kredi kartı hem de PayPal ile alma seçeneği sundu. Aynı zamanda Steam gibi popüler dijital mağazalara dağıtıldı. Türkiye’ye CD’sinin geldiğini gördüm. Dijital satışta da bölge kısıtlaması yoktu.
– Kopya koruması yoktu. Tak CD’yi kur, oyna.
– CD’si 10 liraydı. Şu anda Penumbra serisi Steam üzerinde 20 dolar. Amnesia: The Dark Descent ise şu anda ön siparişte 16 dolar, aşağı yukarı 25 lira ediyor.

Bana üç dakikalık video ile bu kadar yazıyı yazdıran adamlar, oyunun tam sürümünde kim bilir neler yapacaklar. Helal olsun diyor, Ağustos ayını iple çekiyorum.

4 şey demişler
  1. oyun süper yazıda 😀

    others 28 Şubat '10 tarihinde | Cevapla
  2. Ooofff, oyun mükemmelmiş. O dolaba girdiğinde ki, nefes alış sesi ve daha sonrasında ki kalp atış sesleri mükemmel uygulanmış oyuna, dört gözle bekliyorum.. Ayrıca yazı daha da güzel, tamamen katılıyorum…

    Macbeth 9 Mart '10 tarihinde | Cevapla
  3. Her zaman ki gibi Tansel Abim İşin Köküne İnmiş PEnumbra Serisini Oynamış Biri Olarak Şiddetle Tavsiye Ederim Ee SOnuçta PEnumbranın Yaratıcılarından…

    kratos123456 22 Mart '10 tarihinde | Cevapla
  4. Bu siteyi ne zamandır takip ediyorum.”Penumbra,Amnesia TDD” gibi oyunlar her zaman ilgimi çekmiştir.Oyunları orjinal almanızı tavsiye ederim.Tansel abimizle Frictional Games Forumunda tanıştım özel mesaj atarak.Hem Frictional Games’in böyle kaliteli oyunlar yapmasına hemde Tansel abimizin bu güzel oyunlara bu kadar özen göstererek bu yazıyı yazdığı için.Teşekkür edip Helal Olsun diyorum !

    AmnesiaHastası 1 Ekim '11 tarihinde | Cevapla

Söz uçar yazı kalır