Feragatname: Bu yazı, Garry’s Mod‘un yaratıcısı Garry Newman‘in aynı isimli yazısının Türkçe çevirisidir. Çeviri birebir olmamakla beraber, kendimden bir şeyler kattığım ve çıkardığım yerler mevcut. Unity 2021’in LTS sürümünün yayınlanmasının tam bir shitshow olması ve yorumlarda bu çevirdiğim yazının linkinin paylaşılması, benim de okurken katıla katıla güldüğüm yerlerin olması, ve oyun geliştirme ile ilgilenen arkadaşlardan ziyade, hâlihazırda oyun geliştirenlere ve oyun piyasasının geldiği noktadan haberdar olanlara daha çok hitap etmesi ile, bu şaheseri literatürümüze kazandırmanın şart olduğunu düşündüm.
Yazıya başlamadan önce, eğer önceki yazılarımı okumadıysanız veya konu hakkında bilginiz yoksa, veyahut da olaya ilgi duyuyor ama ciddi bir şeyler okumak istiyorsanuz şu yazılarıma bir göz atın:
- Oyun Yapımcısı / Programcısı Olmak?
- Oyun Yapmak vs Oyun Motoru Yazmak, Fark Ne?
- Bir Oyun Stüdyosu Açmak Nelere Mâl Olur?
- Oyun Geliştirme – Senin Derdin Değil!
- Oyun Yapmak mı? Hayallerinizden Vazgeçin (!)
- Oyuncuların Oyun Geliştirme ile İlgili Bilmesi Gerekenler
Bunları zaten okuduysanız, veya zaten bildiğiniz şeylerse, asıl olaya gelelim.
UYARI: Bu yazı ağır miktarda ironi içerir. Ucu size de dokunabilir.
2022’de Oyun Yapmak
Oyun Fikri
Tüm oyunlar bir fikir ile başlar. En iyi fikirse şu anda popüler olandır. Şu anda piyasadaki oyunların bir listesini çıkarın, ve aynı anda oynayan oyuncu sayısına göre büyükten küçüğe sıralayın. İlk sıradaki oyun gibi bir oyun yapacaksınız. Hemen çıkıp “ağbi ben GTA 5 gibi bi oyun yapmak istiyorum, böyle açık dünya olacak, oyunda sosyal medya olacak, istersen fenomen olabileceksin, traş olmazsan sakalların uzayacak” dediğinizi duyuyorum. Hayır. Onu gene yaparsınız, siz şu anda milyoner olmak istiyorsunuz, o yüzden şu anda en popüler olan oyuna benzer bir oyun yapacaksınız.
Tabii, o oyun 500 kişi tarafından yapılmış olabilir, geliştirilmesi 6 yıldan fazla sürmüş olabilir, ama onlar o işi zaten yaptılar artık. Neyin işe yaradığını ve neyin işe yaramadığını çözdüler. Siz bunlarla vakit kaybetmeyeceksiniz, o yüzden bu iş sizin için çok daha kolay.
Elbette ki o oyunun birebir klonunu yapmayacaksınız; çünkü o oyun çok boktan. Fontları nasıl render ettiklerine bir bakın, o oyun bu hâliyle oynanamaz durumda. Sizin oyununuz çok daha iyi bir font rendering sistemine sahip olacak. Sonra da -doğal olarak- herkes o oyunu bırakıp sizin oyununuza geçecek.
En önemli kısım Twitter hesabınızı ayarlamak. Oyun fikriniz için ilk adımlarınızdan biri bu olmalı. Ya sizinle aynı fikre sahip birisi şu anda o twitter hesabını açıyorsa? Ya insanlar şu anda tam da sizin yapacağınız tarzda bir oyunun gelişim sürecini takip etmek için bir Twitter hesabı arıyorlarsa, ve böyle bir hesap bulamadılarsa?
Varsayılan olarak Twitter hesabınızın gerçek bir 2. Dünya Savaşı Nazisi tarafından yönetiliyor olduğu düşünülür. Hesabı, başlığı, ve açıklamaları en güncel emoji ve hashtag’ler ile donatmayı unutmayın ki, böyle bir düşünce herkesin aklından silinsin.
Modern oyunculuğun büyük bir kısmı oyunun içeriğini bağnaz/yobaz olarak yorumlamak üzerine kuruludur ve bu yöntemi kullanarak bu devasa oyun firmasını alaşağı edebileceğiniz ihtimalini bir tartın. Ayrıca unutmayın ki, güncel emoji ve hashtag’ler sizi ve oyununuzu bu aşırı gerçekçi tehditten koruyacaktır.
Discord
Web siteleri artık bitti. Devir artık Discord devri. Bunu duymak sizi şoke edebilir; ama artık oyuncuların birçoğunda bir web tarayıcı bile yüklü değil. Onlar hayatlarını app’ler ve launcher’lar ile yaşıyor. O yüzden hemen bir Discord kanalı açın ve tanıdığınız herkesi davet edin.
Discord ile ilgili scambot problemi mevcut. O yüzden topluluğunuzu bunlardan korumak için, katılımı olabildiğince zorlaştırmanız gerekiyor. İlk olarak topluluğa katılmadan önce Steam hesaplarını doğrulamalarını isteyin, ve dışarıdan bir captcha sistemi ekleyin. Sonrasında ise karşılarına bir anket çıkarmak en iyisi olacaktır. Botlar artık akıllı, o yüzden anketin uzun ve kolay geçilemeyecek hileli sorularla dolu olduğuna emin olun.
Toksik durumları da dışarıda tutmak isteyeceksiniz. O yüzden her başvurunun bir de Twitter hesabını doğrulamasını zorunlu kılın. Her bir başvuruyu gözden geçirip kabul etmek için birkaç gün harcayın. Böylece gerçekten münhasır bir VIP topluluğa katıldıklarını hissetsinler.
Discord topluluğunuzu nasıl kuracağınız üzerine bir kitap bile yazılabilir, ama başlamadan önce halletmeniz gereken birkaç şey daha var:
Kurallar Kanalı (Rules Channel) #rules
Uzun bir harf ve emoji karmaşasından oluşan bir duvardan ibaret bir kanal olsun. “Toksik olmayın” ve “ırkçılık yapmayın” gibi kurallar ekleyin. Bunları yazmazsanız, topluluğunuzda toksik olabileceklerini, ırkçılık yapabileceklerini düşünürler.
Kurallardan biri de “Kuralları Okuyun ve Onlara İtaat Edin” olmalı.
SSS Kanalı (FAQ Channel) #faq
Herhangi birinin sorduğu herhangi bir soru, sıkça sorulan soru olma potansiyeline sahiptir. O yüzden birisi size bi soru sorduğu anda, bunu anında SSS Kanalına göndermelisiniz. Bir sıralama, sözü kısa tutma, veyahut da güncel olma zorunluluğu yoktur. Zaten oyununuzla ilgilenenler oyun hakkında sorulmuş tüm soruları ve cevapları okuyacaktır.
Eğer birisi size SSS Kanalında olduğundan şüphelendiğiniz bir soru sorarsa, veyahut da hâlihazırda SSS Kanalında olan bir sorudan yorum olarak çıkarılabilecek bir cevabı varsa, onlara SSS Kanalına bakmasını söyleyin. Evet-Hayır gibi kısa bir cevabı ve onlara SSS Kanalına bakmalarını söylemek daha uzun sürecek olsa bile, yine de onlara SSS Kanalına bakmalarını söyleyin.
Twitter’ınızda da bunu varsayılan cevap olarak kullanmalısınız. Böylece daha çok insan Discord kanalınıza gelecektir. Çıkış tarihi? SSS Kanalını oku. Nereden alabilirim? SSS Kanalını oku.
Genel Kanal (General Channel) #general
Burası topluluğunuzun yazacağı yer. Bu kanalı birbirleri ile konuşmak, oynadıkları diğer oyunları tartışmak, ve meme paylaşmak için kullanacaklardır.
Oyun Kanalları (Game Channels) #games
Aklınıza geldiği kadar çok oyun kanalı yaratın. Oyun fikirleri, oyun assetleri, modlamalar, fan artlar, konsept artlar, ekran görüntüleri, filmler, oyun testleri, geribildirimler, hikâye, ses tasarımı…
En basit hâliyle asla kullanılmayacak 20-30 tane kadar oyunla alâkalı kanal lazım size. Topluluğunuz şimdilik sadece #general kanalına yazacaklar; ama topluluğunuz 2-3 milyon kullanıcıya ulaştığında bunu yaptığınıza memnun olacaksınız.
Yönetim Ekibi (Mod Team) #mods
Oldukça karmaşık bir yönetici, mega mod, süper mod, mod, stajyer mod, güvenilir kullanıcı, yarı-güvenilir kullanıcı, kullanıcı, ve şartlı kullanıcı hiyerarşisi oluşturmanız gerekiyor.
Topluluğunuza katılan ve yazan herhangi bir kişinin toksik olup olmadığını araştırıp bulmak mod ekibinizin işidir. Eğer 15 yıl önce bir furry forumunda toksik bir şey yazmışsalar, bunu bulup günyüzüne çıkarmak mod ekibinizin işidir.
Ayrıca bunun da toksik bir olaya evrilmemesi için dikkat etmeniz gerekir. Her bir problem için mod ekibinizle oldukça uzun, gece boyu süren tartışmalar ayarlayıp, ne tür bir ceza dağıtacağınızı kararlaştırmalısınız. Hatta yeri geldiğinde bu mesele günler sürmeli, oldukça ciddiye alınmalı, sözleşme ve oylamalarla desteklenmelidir.
Botlar
Yeni topluluğunuzu aktif tutmak tam zamanlı bir iştir. Bu işin neredeyse tamamını da discord botlarına atayabilirsiniz.
Mod ekibinizin sabahın 4’üne kadar ayakta durup, birisi saçma bir şeyler yollar diye #general kanalını izlemesine gerek yok. Otomatik izleme yapacak bir bot ayarlayıp, bir uyarı sistemi, birden fazla uyarıda da otomatik banlama sistemi kurabilirsiniz.
Kuralları okumayan mallardan sıkıldınız mı? Sonu soru işareti ile biten cümleleri izleyecek bir bot yazabilir ve otomatik olarak SSS kanalını okuma yönlendirmesi mesajını cevap olarak attırabilirsiniz.
Oyun Motoru
Seçenkler belli: Unity veya Unreal.
Önce Unity’yi seçin. Unity hakkında her şeyi öğrenin. Topluluğunuz, oyununuzu yaparken ilk olarak temel oyun geliştirme şeylerini öğrenme süreciniz hakkında oldukça ilgili olacaktır. Asıl oyun üzerinde olabildiğince az vakit harcayın. Oyunun kendisi doğal süreçte ortaya çıkacaktır zaten. Tüm dikkatinizi oyun geliştirme ortamına verin. Araçları yapın, ve o araçlar da zaten oyunu yapackatır.
Mümkün olan her şeyi öğrendikten ve tüm araçları da istediğiniz şekilde kurduktan sonra, yıllık Unreal Engine event’ine denk geleceksiniz ve bu organizasyon sırasında Unreal’ın en yeni özellikleri tanıtılacak. Onlarca profesyonel geliştirici ve sanatçı tarafından uzun sürede yaratılmış olan 30 saniyelik demoya bakacak ve demoda gördüğünüz her şeyi motora atfedeceksiniz. İşte bu noktada cesur ama kaçınılmaz bir seçim olan Unreal Engine’e geçiş kararını vereceksiniz. Oyununuz için en iyisi bu.
Endişelenmeyin, gerizekâlı gibi durmayacaksınız. Motoru suçlayabilirsiniz. Unity motorunun vizyonunuzu nasıl kısıtladığını ve temelde tekrar sıfırdan başlamış olacağınız gerçeğine rağmen her şeyin Unreal Engine ile blueprint‘ler sayesinde çok daha hızlı ilerleyeceğini, ve çok daha güzel sonuçlar doğuracağını söyleyebilirsiniz.
Unreal Engine’e geçişinizin bir bonusu da hazırladığınız blueprint’leri Twitter ve Discord’a atabilecek olmanızdır. Editörde zoom out edin ve imaj dosyasını olabildiğince sıkıştırın ki, bunaltıcı ve sürdürülemez karmaşa dışında hiçbir şey görünmesin.
İşte tam da bu noktada bu tarz bir oyunu Unity ile yapmanın imkânsız olduğunu, Unity’nin aslında sadece mobil oyunlar ve kumar makineleri için yapılmış, çoluk çocuğun kullandığı bir motor olduğunu belirtmeniz gerekir. Eğer birisi çıkıp da bu tarz bir oyunun Unity ile yapılmış ve gayet popüler varyasyonlarını size göstermeye kalkarsa, toksik oldukları için Discord kanalınızdan banlayıp, Twitter üzerinde engelleyerek yazdıkları mesajın ekran görüntüsünü “😂😂😂” tepkisi eşliğinde paylaşın.
Olabildiğince fazla işe yaramaz çöplük paylaşıp durun. UFO teorileri, evcil hayvanlarınızın fotoğrafları, yeteri kadar aktif olamadığınız ve gönderi paylaşamadığınız için sonu gelmeyen özürler, akşam yemeği için ne yemeniz gerektiğine dair anketler… Diğer geliştiricilere, özel ve ara yazılım firmalarına, potansiyel müşterilere, ve önceki işverenlerinize karşı cihatta bulunmak da popüler bir yaklaşımdır.
Genel kural şudur ki, ne kadar çok tweet atarsanız o kadar çok göz tweet’lerinize bakacaktır, dolayısıyla da bir o kadar bot aboneniz olacaktır. İnsanlar oyununuza ne kadar çok abone olduğunu gördüğü anda, bir şeyleri kaçırdıklarını anlayacak ve onlar da hemen abone olacaktır.
#unitytips pic.twitter.com/axHByQCHXN
— 😷 Ivan 🌲🏎️💨🌲 (@Nothke) 24 Aralık 2019
Eğer gerçekten de oyununuz hakkında gönderiler paylaşmak istiyorsanız, sadece komik hataların editör ekranından alınmış düşük kalite ekran görüntülerini paylaşın.
Oyun Fuarları
Sırf 50 kişi oyununuzu bedava oynarken siz de onları izleyebilesiniz diye bilgisayarınızı toplayıp bir oyun fuarına katılmak için 1000 dolar, posterler, mukavva heykeller ve kartvizitler için 2000 dolar, bir otel odası ve yeme içme için 800 dolar, küçük oyun alanları deryası içinde küçücük bir oyun alanı için de 2000 dolar harcamak kulağa çılgınca gelebilir; ama bu, oyununuzu bu 50 kişiye göstermek için var olan en iyi yoldur.
(Burada masrafları dolarla yazdım, kendim de E-Game Show‘a katılmış birisi olarak masrafların çok değişken olduğu ve yurtdışına gitmeye niyetlenirseniz katlanacağını belirteyim.)
Eğer bu 50 kişi gidip 1000 kişiye oyununuzdan bahsederse, ve tüm bu insanlar oyununuzu satın alırsa, kafadan 1.5 milyon dolar cebinize girmiş demektir. Bu da yatırımınız karşılığında neredeyse 300 kat kâr demektir.
1000 kişi olmadı, herkes ilkokuldan 5 arkadaşına, liseden 5 arkadaşına, üniversiteden 5 arkadaşına bahsetti; o da olumlu.
Game Pass
Eğer bu gelen 50 kişiden birisi Microsoft’tan geldiyse artık oyununuz onların radarına girmiş demektir. Oyununuzu Game Pass’e koymak için size yüklü bir miktar ödeme yapmak isteyeceklerdir.
Eğer ki oyununuz Untitled Goose Game gibiyse, gidip bir bakın. SteamSpy‘ın söylediğine göre 1 milyon kişi oyunu satın almış. Bunu da oyunun fiyatı ile çarpın. İşte isteyeceğiniz miktar belli oldu, gamepass’e konulması için 20 milyon dolar isteyeceksiniz.
Eğer ki oyununuz Fallguys gibiyse, SteamSpy yaklaşık 20 milyon kullanıcı belirtiyor. Bunu oyunun fiyatı ile çarpın… gamepass için 700 milyon dolar isteyeceksiniz.
Eğer ki oyununuzda ateş etme varsa, Call of Duty tonla satış yaptı… Gamepass için 5 milyar dolar isteyeceksiniz.
Bağımsız (indie) oyununuzu dağıtmaları için 5 milyar dolar istemek kulağa aptalca gelebilir; ama şunu unutmayın ki zaten kazacanacğınız para bu. Eğer Microsoft bu parayı ödemeyecekse, Epic öder.
Bu bildiğiniz bakkal hesabı. Büyük firmaların sizi enayi yerine koymasına izin vermeyin.
Steam
Eğer büyük oyun dağıtım platformlarından hiçbiri oyununuzu istemiyorsa (çünkü bu iş onlar için çok riskli ve oyunculuğun geleceğinden habersizler), o zaman oyununuzu Steam’e koymayı düşünebilirsiniz, ki Steam de zaten oyun dağıtımının Internet Explorer’ıdır. Bugünün standartlarına göre artık antika sayılır; ama büyük göğüslü japon kedili seks oyunlarına yatkın büyük ve sadık bir kitlesi vardır.
Steam hakkındaki iyi şeylerden biri de oyununuzun reklamını yapma işinin onlara ait olması. Eğer oyununuz yeterince iyi satmıyorsa satış rakamlarını yükseltmek onların işi. Eğer en son çıkan GTA, anasayfada sizin oyununuzdan daha çok gösteriliyorsa, demek ki algoritma ile ilgili bir şeyler baya ters gidiyor demektir. Steam ile yaptığınız her konuşmada oyununuzu GTA ile kıyaslayın.
Eğer oyununuzu Steam üzerinde satacaksanız dikkat etmeniz gereken bir şey var ki o da oyuncuları ne olursa olsun 2 saatten fazla oyunda tutmanız gerektiğidir. Eğer oyunu 2 saatten az oynadılarsa, oyunu ne kadar beğendiklerinden bağımsız olarak, oyunu kesinlikle geri çevireceklerdir (refund).
Oyunun yükleme sürelerini uzatın, atlanamaz ara videolar ve sinematikler ekleyin, başlık ekranları koyun, credits uzun olsun, bol bol atlanamaz diyalog olsun. Oyundan çıktılarında, sakın ha oyunu kapatmayın, pencereyi görünmez yapın olsun bitsin.
YouTube & Twitch
Eğer bir filmi televizyonunuzda beleşe izlediyseniz gidip de o filmin DVD’sini satın almazsınız. Oyunlarda da olay budur. Tamı tamına budur.
Bu “içerik üreticileri” arasında bir trend var ki, direk korsan işi. Oyunu oynarken kendilerini kaydedecek ve sonra o videoyu internete bedavaya koyacaklar. Diğer korsanlar da oyununuzu almak yerine bu videoları izleyecekler.
YouTube ve Twitch bu tarz işlere bayılır, çünkü her videodan milyonlarca dolar kazanırlar. Bu videolara giden her bir izleme rakamı, sizin için kaybedilmiş bir satıştır. Cebinizden çıkmış ve direk o korsanın cebine girmiş 50 dolardır.
Google ve Amazon’u boşverin, bu insanları direk polise şikâyet edin.
Vazgeçiş
Elinizden gelenin en iyisini yaptınız. Oyunu çıkardınız; ama multi-milyoner değilsiniz. Gönderdiğiniz komik oyun hatası gif’lerinin altına “BUNU ALIRIM” yazan hiçbir Twitter takipçiniz oyunu almadı.
Elinize geçen şansı kaçırdınız. Bu tek şansınızdı. Artık bu noktadan sonra geri bildirimleri okumanın ve zaten çıkardığınız oyuna güncelleme yayınlayıp işleri daha iyi hâle getirmenin hiçbir anlamı yok.
Bu sizin hatanız değil, hem de hiç. Herkes PC oyunculuğunun çoktan öldüğünü biliyor. Steam’de oyunu geri çevirenler (refund) yüzünden battınız, Steam sadece GTA’ya önem veriyor, artık hiç kimse oyun almıyor veya oyun oynamıyor. Çok fazla YouTube korsanlığı var.
Ama tüm umutlar henüz kaybolmuş değil. Tüm bu tecrübeyi ve bilgiyi edindiniz. Artık bir oyun geliştiricisiniz. Belki gidip bir mobil oyun yapabilirsiniz. Hem geliştirmesi çok daha kolaydır, hem de mobil oyun pazarında çok fazla para var. Mesela Candy Crush öyle basit bir oyun ki, böyle bir oyunu birkaç haftada yapabilirsiniz, ama sizin oyununuzun font rendering kısmı çok çok çok daha iyi olacak.
Bende işte yeni yeni iki boyutlu bişiler düşünürken süreyi nasıl yapayım diye düşünüyordum. İşte her bölüm 5 kısımdan oluşsun da, her kısım min 2 dakika yürüme mesafesinde olsun da, 15 bölüm yapalım da toplam oyun süresi, ölmesiydi, hoplamasıydı, zıplamasıydı 3 saati bulsun derken çözüm burada: “Oyunun yükleme sürelerini uzatın, atlanamaz ara videolar ve sinematikler ekleyin, başlık ekranları koyun, credits uzun olsun, bol bol atlanamaz diyalog olsun. Oyundan çıktılarında, sakın ha oyunu kapatmayın, pencereyi görünmez yapın olsun bitsin.” Not aldım. “ama sizin oyununuzun font rendering kısmı çok çok çok daha iyi olacak.” şuna çok güldüm, diğer yazılarınızda da geçiyordu. 😀 Günün sonunda sanırım hepimiz “is this marketing?” diyerek oyunu oraya buraya atmakla vakit öldüreceğiz ve görüldü sanacağız. Depresyon, depresif, içimizde depişen filler.
Tüm yazıları baştan okudum gecenin bir yarısı merakla, bilgilendiriciydi, teşekkürler. Lakin depresyonumuz bile depresyona yakalandı, öyle mutsuzluk hakim. Yine de bu depresifliğin büyük şerrine karşı müstesna bir mukavemet göstereceğiz!
Bu “2 saat altı oyuna direk refund” meselesi ile ilgili o kadar fazla tartışma dönüyor ki, sadece bu konu üzerine uzun bir yazı yazılabilir.
Bu 2 saat mevzusuyla alâkalı ayrıca şöyle şahane bir video mevcut: https://www.youtube.com/watch?v=u_msFFKlrMY
Geçenlerde çıkan ve yarım saatte biten Iron Lung oyununda ne kadar refund olmuş merak ediyorum 😀
Font Rendering kısmı baya ağır dalga konusu olmasına rağmen bunu ciddi ciddi kafaya takıp hâlen üstüne düşen çok kişi var. 2000’lerin başında en pahalı işlemlerden biriydi bu oyun geliştirirken, doğru; ama bugün 4K Dynamic Lighting basıp da font meselesinin üstüne bu kadar düşmek artık sadece komik.
Is this marketing kısmı benim için herhalde 10 yıldır kanayan bir yara… :'(
Mukavemet göstereceğiz, başka bir alternatif yok. Yoksa bu işin sonu ya Hyper Casual mobil oyun geliştirmek, ya da “ağbiii bi fikrim var, GTA 5 gibi…” diye başlayan cümleler kurmak…
Video izledikten sonra çıkardığım sonuç oyun içinde oyun! Eskiler 1 oyun yapabilecek kapasitedeyken bizler, oyun içinde oyun yaparak aynı anda 2 oyun hizmetiyle eski nesilden daha iyi olmalıyız. Daha azını yaparsak utanmalıyız. Saygılar.
Kimsecikler tadı güzel 2D Pixel Platform Aksiyon oyunu yapmıyor. Alchemist’s Castle, Mahluk, Ghoulboy var bildiğim amma velakin onlarda bir yerde çok zayıf kalıyor. Mahluk mekaniklerde, Alchemist’s Castle ve Ghoulboy bölüm dizaynında zayıflar. Ghoulboy’un devam oyunu Beholgar’dan umutluyum. Yazarken kontrol edip çıktığını unutmuşum, şimdi gidip alacağım. Bitirince ekleme yapacağım. 😀 Hyper Casual bırakıp bunlarada el atın, açız açız. Ben yeni yeni el atmaya başladığım için ben hariç. Daha çok oyuncu olarak bulunduğum bu sektörde gönlümdeki hedef Metroidvania’dır.
Çok güzel bir yazı, eline sağlık Tansel. Ne yazık ki bunların hepsi gerçekten büyük tuzaklar, bazılarına yakalanmamak elde değil. Yalnız çok önemli olan “Kendi oyun motorunuzu yazın”, “Kendi veritabanınızı geliştirin”, “Kendi sprite, animasyon ve müziklerinizi yapın” kısımları eksik kalmış 🙂
Çok güzel noktalara değinilmiş ve baya eğlenceli bir yazı olmuş.
Asıl övgüyü Garry hak ediyor, ince ince dokundurmaların birçoğu başlık olarak onun yazısından. Geri kalan kısmında kendimden çok az bir şey ekledim, veya anlatış tarzını kendimce yorumladım diyeyim.
2022’de hâlen kendi oyun motorunu yapacağını iddia edenler varsa Allah selâmet versin, ne diyeyim. Kendi veritabanını geliştirme kısmına girmeye hiç cesaret edemem sanırım. Bunlar tabii üzerine çok düşülecek meseleler, geçmişten de biriken “kendi motorumu yapacağım“, “her şeyi kendim modelleyeceğim“, “her şey benim elimden çıkacak” tarzı söylemleri iğnelemek için sırada bekleyen yazılarım var. Bu yazıda onlara girseydim işin içinden çıkamazdım. Bu yazı, daha çok “2020’de JavaScript yazmaya başlamak” tarzında sağa sola sataşan bir konsept.
Yoksa daha dur, “Ağbi bi fikrim var, GTA 5 gibi bir oyun yapacağım, açık dünya olacak…” diye başlayan e-posta ve DM’lere cevap niteliğinde birikmiş bir hıncım var.
Tansel bey merhaba, cidden yazınızı çok büyük bir duyarlılıkla okudum ve beğendim. 2022 yılında (2023 oldu) oyun geliştirmek cidden aptallık gibi geldi gözümde ama açıkçası bu işin mantelitesini ve nasıl olduğunu merak ediyorum açıkçası. Oyun motoru bu zamanda yazmak cidden zor ve değmez bir iş olabilir ama motoru bir mühendislik mantığında düşünüp ona göre kendimizi geliştirmek için yapabiliriz.(Cidden Allah sabır versin). Açıkçası hiç büyük bir fikrim yok ve asla olmayacak yani en azından 300 kişilik bir ekip kurup naughty dog gibi bir şirket kurmayacaksam(!) 😉 2d olsun benim olsun tarzında yapıp hiç bir şekilde yayına koymayacağım. En azından hobi olarak yapmış oluruz. Uzun oldu kusura bakmayın. Bir gün triple A oyun tekelini kırmak dileğiyle.
Yusuf Bey merhaba,
Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Bu yazının orijinali aslında asla baştan sona ciddi bir oyun projesini tamamlamamış ama piyasada oyun geliştiriciyim diye gezinen insanlarla ve özellikle de şu motor iyi, bu özellik güzel diye gezen ama asla bunları gerçek bir projede kullanmayan kişilerle dalga geçmek için yazılmıştı. Benim etrafımda da bunlardan çok var. İşin ciddiyetini, zorluğunu bilen ve oyun motorlarının kullanıldığı alanların bir kısmında çalışmış kişierin okuyup “hakkaten ha” diye tepki vereceği pasajlar mevcut. Ben de çeviriyi yapıp biraz kendime göre yontarken bu hâle getirmiş oldum.
Ne yaptığını bilen insan için kendi oyun motorunu yapmakta hiçbir sakınca yok. Frictional Games hâlen kendi oyun motorunu geliştirerek iş yapmaya devam ediyor mesela. Tecrübe edinilmesi açısındansa şahsen ciddi anlamda oyun geliştirmeyle ilgilenen herkesin bir Süper Mario klonunu hazır bir oyun motoru kullanmadan yazması, sonrasında da aynı oyunu hazır bir oyun motorunda yapması taraftarıyım.
Yazdığınız yazıdaki bilgiler altın değerinde çok teşekkürler bi kenara not aldım.