Tanshaydar'ın Mekânı
Başka bir şey yok
Kategori: Beyazperde

Mumya: Ejder İmparatoru’nun Mezarı

Yeni bir eleştiri ile burdayım. Sinemada izlediğim için bu filme öncelik veriyorum ve sahneye alıyorum. Beyazperde‘de 10 üzerinden 7 puan verdim. Benim için vasatın üzerinde bir film oldu. Şimdi iyi ve kötü yönlerine bir bakalım.

Jet Li, imparator rolüne cuk diye oturmuş. Bu adamın oyunculuğu zaten tartışılmaz, özellikle de general tarzında rollere doğuştan yetenekli. ama burda bir sıkıntı var, bu adama doğaüstü güçler vermişler. Yok efendim, siz Jet Li gibi normal bir adama kalkıp doğaüstü güçler verirseniz, adamın oyunculuğunu gölgelersiniz. Zaten filmin yarısında taş içinde geziyor, olacak iş mi? Ha bir de, o kadar çok başrol var ki… Jet Li çok çok yanda kalan bir karakter olarak kalıyor. Olmamış… Ama Jet Li’den daha iyi bir imparator da bulunamazdı, bu da iyi olmuş.

Brendan Fraser beni hayal kırıklığına uğrattı. Eski Mumya’lardaki performansından zerre kalmamış. “Nerde o eski Mumya’lar” dedirttiriyor insana; ama daha da kötüsü var, Evelyn değişmiş! Olacak iş mi bu. Tamam, belki “10 yıl sonrası” konu alındığı için 10 yıl yaşlanmış birisi gerekiyordu; ama pekâla makyaj ile yaşlandırabilirlerdi, malum, makyaj sınır tanımıyor.

Bunların hepsini geride bıraksak bile, film, güzel efektler ile “içi boş” bir film olmaktan öteye gidemiyor. O kadar çok şey işlemeye çalışmışlar ki… Mitolojiler, efsaneler, aşk, aile bağları, doğaüstü güçler, yaratıklar, teknoloji, kaos, intikam… o kadar karışık olmuş ki, kesin bir tat alamıyorsunuz. Böyle bir başarısızlığı Mumya Geri Dönüyor filminde görmüyoruz. İşlenilen öğeler (aşk, intikam, güç isteği) filme çok iyi yedirilmiş ve hepsinden tat alabiliyorsunuz. Bunu da yönetmen koltuğuna başkasının oturmuş olmasına bağlayabiliriz herhalde.

Filmin biraz daha iyi kısımlarına göz atacak olursak, sevdiğim kısımlar bazı espriler oldu. Mesela “Mumya Mıknatısı” çok hoştu. “Yeti”lerin kullanılması da hoştu. Yetilerin modellemesini ve çevre ile etkileşimini, özellikle de mimiklerini çok başarılı buldum. Efektler de güzeldi

Sonuç olarak, filmin işlenişi ve içeriği yerine, efektlerle ve yaratıklarla ilgileniyorsanız, filmi seversiniz; ama ciddi anlamda güzel bir film bekliyorsanız hayal kırıklığına uğramanız işten değil. Sanırım devam filmlerinin değişmez kara yazgısı bu 🙁 . Sinemada değil de evde ailecek bir gece izleyebileceğiniz sıradan filmler listesine alabilirsiniz.

biri bir şey demiş
  1. Mumya filminin ilk iki serisini beğendiğimden heyecanla izledim jet lee yi sevmem de cabası…Yetiler,görsel efektler ve Jet li nin karaketerine yakışması benim gayet hoşuma gitti..Ancak evely nin değişmesi biraz rahatsız ediciydi kadronun geri kalanı aynen devam..Mumya serisini sevenler izlenebilir ancak evde sinemaya gitmeye lüzum yok..

    mary 26 Ağustos '08 tarihinde | Cevapla

Söz uçar yazı kalır