Tanshaydar'ın Mekânı
Başka bir şey yok
Kategori: Beyazperde

Terminator Salvation

4059-salvation-aYıllar yıllar önce Terminator filmini ATV’de izlemiş ve acayip tırsmıştım. Küçücük bir çocuktum ve bu ölmeyen meretin makine görünüşü ödümü patlatmıştı. Ama Terminator 2’de aynı elemanın iyi rolde olup hayatı pahasına çocuğun birini koruması bende ilginç bir sempati uyandırmış, aklım daha değişik çalışmaya başladıkça Terminator benim için bir filmden öte hale (Jules Verne kitapları gibi) gelmeye başlamıştı…

İşte, yıllar önce Terminator ile böyle tanışmıştım ve bu günlere kadar geldik. Terminator 3’ü de lise yıllarında yalayıp yuttuk. Arnold Schwarzenegger’in devri kapandı ve kıyamet sonrasına geldik… O en merak edilen, SkyNet saldırısı sonrasındaki dünyaya… Açıkçası Schwarzenegger’le özdeşleşen Terminator’ın onun yokluğunda eskisi gibi olmayacağını içten içe biliyordum; ama yine de yeni Terminator filmi olan Terminator Salvation‘ı izlemeye gittim. Halbuki tek bulabildiğim özel efektlerin arasına sıkışıp kalmış olan bayat bir insanlık felsefesi oldu.

Uzun yıllar önce X-Files dizisinde bir uzaylının insan olma konusundaki düşünceleri ve en sonunda da insan olarak ölmesinden sonra bu tema üzerine filmler fazlaca düşmeye başladı ve kabak tadı verdi. Bir felsefeyi ilk anlatan en iyi anlattıysa, diğerleri boş kalıyor maalesef. Salvation’da da öyle oldu. Blaire bacımızın da o makine parçalarına karşın Marcus’u nasıl sempatik bulabildiğini anlayabilmiş değilim (hiç kadın ruhundan anlamıyorum be!). Her ne kadar başrol oyuncusu olmasa da (ya da öyle ama belli olmuyor) John Connor için bula bula kütüğün kütüğü Christian Bale’i mi bulmuşlar, hadi buldular hiç mi oynatamamışlar anlamadım. Hadi Kyle Reese için zaten genç birini oynatmaları gerekiyordu, onu geçtik; ama koca filmde oyunculuğu kayda değer olan tek kişi de Sam Worthington (Marcus Wright) olmaz ki kardeşim…

Ha film çok mu kötü? Hayır, ailece oturup keyifle izleyebilirsiniz; ama sinemaya gitmenize gerek yok. John Connor daha Direniş’in başında bile olmadığı için çok da keyifli olmayan aksiyon sahneleri var. Özel efektlerin arasından ancak söküp çıkarabildiğiniz hikâye ise şaşırtıcı bir şekilde kayda değer. SkyNet, Sarah Connor’ı öldürmek için geçmişe makine yollayana kadar ne oldu ne bitti gayet anlayabiliyorsunuz. Ve çok ilginçtir ki makinelerin ar-ge çalışmaları bazen başarıyla sonuçlanıyor.

Filmde ufak tefek sürprizlerle karşılaşabilirsiniz; ama ben size en büyük spoilerı verdim artık, Marcus Wright aslında makine ve bunun farkında değil. Kendisinin insan olduğuna inanıyor ve madem öyle inanıyor biz de bırakıyoruz öyle olsun. Arada bir T-800 modelinin geçmiş anılarınızı canlandıracağını da söylemeden geçemeyeceğim. Terminator hastasıysanız elbetteki izleyeceksiniz, izlemeden duramazsınız; ama Terminator serisine yabancıysanız gidin ilk filmi bulup izleyin derim.

biri bir şey demiş
  1. baya uzun yazmışın ya valla tam eleştirmen edası olmuş 😀
    ben de sinemada izledim ne var ki hiç beğenmedim. meğer biz arnold abinin oyunculuğuna tipine hastaymışız, terminator filan yalanmış.

    yine de yeni filmi çıkarsa onu da izlemeye giderim sanırım 😀

    Dandelo 1 Temmuz '09 tarihinde | Cevapla

Söz uçar yazı kalır