Tanshaydar'ın Mekânı
Başka bir şey yok
Kategori: Yazılım

64 Bitin Ne Artısı Var?

vista64Türkiye’yi çok seviyorum. Ne kadar teknoloji cahili eleman varsa hepsi de bilgisayara ve bilgisayarla ilgili çeşitli alanlara bilgisayarcıların kendilerinden daha meraklıdırlar. Oldukça ironik olan bu durum, ‘bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ sözüyle paralel doğrultuda ilerlemiyor maalesef.

Tabi bu sözlerimden gerçek anlamda merak eden, görmemiş gibi atlamayan mazbut insanlar alınmamalılar. Ama diğer insanların gıyabında, bu kesime de neden 64 bitlik işletim sistemi (Kubuntu 9.10 x64, Windows 7 x64) kullandığımı anlatmak isterim.

Bir karayolu düşünün. İstanbul’lular E-5, Ankara’lılar Eskişehir yolunu düşünsün. Bu yolların genişliği elli metre olsun (50m). İkindi vaktinde bu yoldan geçen bir adam bakar ki, tek tük araba geçiyor; ne diye bu yolu elli metre genişliğinde yapıp israfa girmişler? Sabah işe gidiş ve akşam işten çıkış saatlerinde bakan kişiyse, niye bu yolu yüz metre (100m) yapmamışlar, trafiğe bak nasıl sıkışıyor der.

Trafiğin yoğunluğuna ve yoğunluğun sürecine göre yolun genişliği ayarlanır. Sürekli ikindi vakti gibi tek tük araba geçen bir yolun değil yüz, elli metre genişlikte bile olması abestir. Ama trafiğin sürekli sıkışık olduğu bir güzergâhta yolun değil elli, yüz metre genişlikte olması bile yeterli olmayabilir.

İşlemcinin bir farkı neyi değiştirir peki? İşlemcinin diğer merkezi elemanlarla arasındaki yolun ikilik sistemde (binary system) temsili ile işlemci 8, 16, 32 veya 64 bitlik işlemci olarak tanımlanır. Tabi eski teknolojilerden günümüze çok şey değişti. Bildiğimiz masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar 32 ve 64 bitlik mimari kullanmaktalar. Ama değişik platformlarda bu durum değişkenlik gösterebiliyor. Mesela PlayStation 2, 128 bitlik bir işlemci kullanmakta. Her neyse.

İşlemciniz ve bilgisayarınızın mimarisi son dönem teknolojisi ise, 64 bit desteği veriyordur. Bunu kullanmak için de 64 bitlik bir işletim sistemi yüklemelisiniz bilgisayarınıza. Şu ana kadar kullandıklarım arasında Windows Vista, Windows 7, Ubuntu 8.04 ve 8.10 ile Kubuntu 9.10 64 bit konusunda gayet stabil sistemler.

Peki kullanmalı mısınız? Photoshop ile yüksek boyuttaki texture’lar ile uğraşmıyorsanız, Blender ile HD modellemeler yapmıyorsanız, bir web tarayıcıda ağır javascript çalıştırmıyorsanız… kısaca o yolun trafiğini sürekli tıkayacak işlemler yapmıyorsanız geniş bir yola, yani 64 bite ihtiyacınız yok. Yok yine de israf olmaz, belki lazım olur diyorsanız da önce işletim sistemine hâkim olmayı öğrenmeniz gerekiyor, çünkü maalesef 64 bit halen pek de destek gören bir platform değil. Ne Linux’ta, ne de Windows’ta çok rahat kullanamazsınız.

Yine de Crysis ve Crysis Warhead’in 64 bitlik versiyonlarının çok daha yüksek performans verdiklerini söyleyerek ağzınızı bir nebze sulandırmak isterim. Ama çok kullanmayacaksanız, bir oyun için 64 bitlik işletim sistemi yüklemeye gerek yok. Ne bana, ne kendinize işkence etmeyin gözünüzü seveyim.

Söz uçar yazı kalır