Fight Club’ın aslında film değil de kitap olduğunu bilmiyor muydunuz? Şaşırdınız değil mi? Evet, Fight Club (Dövüş Kulübü) aslında Chuck Palahniuk‘un yazmış olduğu, Yeraltı Edebiyatının kült örneklerinden bir kitap. Haliyle de, beyazperdeye çevrilmiş birçok kitaptan biri oluyor kendileri.
Filmi izlemiş olanlar için söyleyeceğim çok şey yok. Elbette kitapta fazladan ayrıntılar ve hikâyede değişik yerler var. Mesela Tyler’ın dayak yediği kişi barın asıl sahibi değil, ya da başkarakter kendi patronu karşısında yapmıyor dayak numarasını. Bunlar dışında kitap okumayı sevmeyen biriyseniz zaten filmi size fazlası ile görsel sunacaktır.
Önce filmini izlemiş olduğum için kitaptaki birçok öğeyi kendi hayal gücüm ile canlandırmakta zorlandım; çünkü film çok iyi tasvir etmişti bunların çoğunu. Tabi filmde farklı olan yerlerde yine hayalgücünüz devralıyor dizginleri eline.
Yine de, kitaptan farklı bir tat aldığımı söylemeden geçemeyeceğim. ‘Nesi farklıydı?‘ gibi kıl bir soru soracak olursanız cevap vermekte zorlanacağım; ama film ile kitabın verdiği tat her zaman farklı olur zaten. Filmi zaten izlemiştim, kitap da bitti artık. Ankara’da Fight Club açmayı düşünen olursa görüşelim 😀
Yazarın kalemini ve çevirmenin tarzını beğendiğim için, yazarın bir sonraki kitabı olan Survivor (Gösteri Peygamberi) ile devam etmeyi düşünüyorum. Belirtmeden geçemeyeceğim, yazarın filme çevrilen bir kitabı daha var: Choke (Tıkanma). Ama ilginç bir şekilde Türkiye’de ses getirmemiş. Yurtdışında ne alemde bilmiyorum.
Hasıl-ı kelâm, Fight Club’çıyım diye piyasada dolaşacaksanız, kitabını da okumanız gerektiği kanaatindeyim. Yoksa avatarlara sabun resmi koymakla pek bir yere varılacağını sanmıyorum 😛
Ha, sabun demişken… Kitapta onlarca çeşit farklı türde sabut üretimi olduğunu da söyleyeyim.
Ark. d&r baktım bu iki kitaptan başka kitapda var. Onlarda Fight Club’ın serisi mi yoksa ayrı kitaplarmı. Ayrıca 181 sayfa diyor. Senin okuduğunda ona yakınmıydı ?
Dövüş Kulübü, Chuck Palahniuk’un yazdığı ilk kitap. Yazdığı diğer kitaplar bundan daha iyidir. Özellikle Gösteri Peygamberi ve Tıkanma muhteşemdir.
Tabi yazdığı diğer kitaplar bir seri şeklinde değil. Hepsinin hikâyesi farklı olsa da, anlattıkları ve eleştirdikleri aşağı yukarı aynı.
Ewet bugün sordum . Önümüzdeki hafta kitap fuarına gidicem ve senin dediğin fight club da dahil olmak üzere 3 kitabı tüm tezgahlara sorucm. Bulursam alıcam. Bulmazsam kitapçı dedi getirtirim. Ama önce fuar 🙂
Fuar iyidir, şöyle az bir para biriktireyim de yine çuval dolusu kitap alayım bir fuardan 😀
Yok ya fazla biriktirmeye gerek yok. Geçn sene 4 klasik 10 tl idi. Bn 10 tl ye 3 kitap almıştım kaliteli
“Ankara’da Fight Club açmayı düşünen olursa görüşelim”…
ama unutma ki dövüş klubünün ilk kuralı dövüş klubü hakkında konuşmamaktır.
Bir de benim şahsi fikrim eğer filmini izlememiş olsaydım kitaba zor dayanabilirdim ki çook şey kaybetmiş olurdum merak ediyorum siz de aynı fikirde misiniz???
Filmi kitabından daha iyi olan tek ürün herhalde Fight Club’tır.
Ve belirtme ihtiyacı duyuyorum ki, Fight Club Chuck Palanhiuk’un en kötü kitabıdır 🙂
Filmi izlenildiği an “Bizde mi fight club yapsak lan!” dedirten film. Hatta yer düşünülür genellikle evlerin veya binaların bodrumlarına karar verilir.
Türk mantığı. 🙂
Geçenlerde yine burada arada yorum yazan junmisugi84 ile bu konuyu konuşmuştuk da, sanırım Fight Club’ı dünyada en çok benimseyen ülke Türkiye 😀
Fight Club Türkiye , şöyle bir bakınca komedi filmi gibi geliyor. 🙂
Cok dogru bir yazı olmus. Ozellikle son paragrafına bende katılıyorum 🙂 .Kitabı en basitinden ebook olarak okuyabilirsiniz.Cunku kitap kapagı ve icerigi nedeniyle rahat rahat okuyabileceginiz bir kitap deil
.
Evet kitap pek basarılı degil ve boylelikle David Fincher a olan saygım arttı , herseyi cok iyi aktarmıs ve kitabın sacma yerlerini tıraslamıs ve bir cok yeri daha eglenceli hale getirmis.Ornegin araba surme sahnesinde tyler yoktur mesela cunku sizofreni bir insanın hayali araba suremez.Ayrıca filmde olan karısıklık kitaptada aynen var.Ve kitapda fazladan 1-2 tane ev malzemeleriyle bomba yapımını anlatıyor.Ve bunu sogukkanlı bir sekilde anlatıyor.
Fight Clup filminde karelerin arasına resimler yerleştirme işine ne isim veriliyor acaba ?
Onun özel bir adı vardı; ama hatırlamıyorum. Kitap da şu anda memlekette.
Tabi kitapta film kareleri arasına başka bir şey yerleştirmekten çok daha fazlası mevcut. Bir gün anarşik olup çıkarsam efsane olurmuşum gibi hissediyorum 😀
Hehhe 🙂 Şimdi farkettim club yerine clup yazmışım. Kitabına da denk gelirsem alıp okumayı planlıyorum zaten.
25.kare olayı diyorlar o işleme beynimize gizli mesajlar sokmaya çalışıyorlarmış felan filan birsürü saçmalık…
O olayı biliyorum mesela Coca Cola’nın da zamanında yaptığını söyleyenler var. İki ayrı reklam arasında birden bire bir resim geçiyor ancak izleyen kişi resmi algılayamıyor. Ancak bilinç altı kaçırmıyor bunu bir şekilde yerleşiyor bilinçaltına. Bu reklamlardan sonra Coca Cola satışları artmıştı diye biliyorum. Ama Fight Club’da binaların yıkıldığı falan son sahnenin bir yerinde, pekde hoş olmayan bir resim var, söylediğinde kimse inanmıyor öyle bir şey olduğuna, gösterene kadar tabii ki. Bunu düşünecek olursak, neden öyle bir resim koysunlar ki bilinç altımıza porno izlemeliyiz gibi bir düşünce yada gay olalım gibi bir düşünce mi yerleştiriliyor acaba 🙂
Bu arada söylediğim resimden haberdar olmayanlar varsa, filmin sonunu x2 defa yavaşlatarak tekrar izlemekte yarar var. Anlayabilmek için.
O kadar yavaşlatmaya gerek yok, çok barizdi orada gönderme yapılması için. Hatırlamayanlar varsa ya havasına izlemişlerdir (bkz. Facebook’ta favori filmlerine Fight Club eklemek) ya da izlememişlerdir de izlemiş havası veriyorlardır.
filmin sonundaki kare tylorın film seritlerini düzenlerkende geçiyor