Tanshaydar'ın Mekânı
Başka bir şey yok
Kategori: İnternet, Yazılım

Opera 10.5 pre-Alpha

Aşırı spam’den dolayı yazıya yorum yapmayı kapadım.

Opera
Betasına güvendiğim tek yazılım olan Opera’nın artık Alpha’sına, hatta pre-Alpha’sına bile güvenir durumdayım…

Yıllardan beri tarayıcı pazarına ayar veren, “tarayıcı böyle olur işte ulen!” diyerek küçük ve yeni yetme kardeşlerine örnek olan, her tarayıcının kendisinden üç beş özellik çalıp çırptığı halde kendisine yetişilemeyen o üstad yeni pre-alpha sürümü 10.5 ile gönüllerde bir kez daha tahtını kurdu…

Opera’nın nasıl bir tarayıcı olduğunu size anlatacak değilim. “Anlatılmaz, yaşanır” klişe sözüne de başvurmayacağım. Sadece bir örnek vereceğim…
Cep telefonunuz sadece mesaj alıp-atsın, çağrı alıp-yapsın bana yeter diyenlerdenseniz, gidip de bir BlackBerry Storm almanız ne derece abesse, tarayıcım da façabuk’u açsın, maillerime girsin yeter diyenlerdenseniz, hiç Opera kullanmanıza gerek yok. Velev ki iş tarayıcıya gelince, ben her zaman daha fazlasını isteyen o kitleye dahil oldum.

Opera 10.5 bana (size değil, bana!) öyle yenilikler sundu ki, webbrowser tanımını bir kez daha yapma ihtiyacı duydum.

  • Yeni Carakan motoru: Eskisinden 7 kat hızlı JavaScript motoru. Google Chrome halt yemiş!
  • Presto 2.5: Opera kullanıcıları zaten Presto’yu yakından tanır, saygı duyar, abi der, çekinirler. Şimdi CSS3 ve HTML5 desteği de getiren Presto 2.5’in hız konusunda ne getireceğini bilmiyorum 😀
  • Yeni VEGA kütüphanesi: Striit Faytır’daki vega değil bu, Opera’nın web sayfalarını render ederken kullandığı yeni kütphane. Hardware Acceleration da kullanabilen bu kütüphane, Microsoft’un IE9 için düşündüğü DirectX kullanabilme yeteneğinin nereden çalındığını gösteriyor. Acid 3 testinden de alışılageldik üzere 100/100 alıyor. Sayfa açma hızını 4 kat artırıyor.
  • Platform Entegrasyonu: Yukarıdaki resme tıklayın. Mac kullanıcılarına resim yok, onlar indirip denesinler. Linux sürümü yok meretin, Windows’a bağımlı kıldı bizi :/ Gerçi Windows 7’nin “default” tarayıcısından daha fazla aero özelliği sunması kimin ayıbı bilmem.
  • Yeni ribbon menü: Office 2007’nin tek yeniliği olan menü sistemi (Ribbon Menü) Opera 10.5’e de entegre edilmiş ve ne diyeyim, şukela olmuş. Zaten soldaki barı kullanan biri olarak ekstradan şeyler ihtiyaç duymam ve web sayfasını gösterecek maksimum yeri isterim. Opera bana (size değil, bana!) bunu da verdi ya, helal olsun.

Daha ayrıntılı ve fazla bilgiyi şuradan alabilirsiniz. Ben bir konuya daha değinmek isteyeceğim: Kaynak tüketimi.

Kasan tarayıcıları hiç sevmem, ki IE7 en nefret ettiğim tarayıcıdır. Karşılaştırma yapacak olursak, Firefox (3.5.6) sadece Google anasayfa açıkken, Opera 10.5 pre-Alpha’nın 9 adet farklı web sitesi açık halinden daha fazla kaynak harcıyor!

Bu da firefox’çulara kapak olsun diyerekten Chrome’culara ve IE’cilere nanik yapıyor, Safari’cilere Opera Mac sürümünü indirerek adam olun uleyn kelamıyla selam ediyor, sözlerimi burada sonlandırıyorum.

5 şey demişler
  1. Bu yazıyı okuduktan sonra oda arkadaşımla birlikte opera 10.10 sürümünü kurduk, hala ağzımız açık opera’nın hızını izliyoruz, Bilkent Üniversitesinin yurtlara sağladığı dandik internete rağmen facebook tek tıklamayla açılıyor, home’a tıklıyorum açılıyor,

    ek özellikleri de oldukça geniş, temalar eklentiler… Kişiselleştirme de gayet güzel, her şeyi kendi isteğine göre düzenleyebiliyorsun.

    10.10 sürümünde javascript motoru harikulade, 10.5’in daha iyi olduğunu diyorsan düşünemiyorum artık nasıldır.. Sadece bir sorunla karşılaştım, o da kullandığım bir programın uyumsuzlugu oldu. Diğer türlü artık 2 kişi daha eklendi Opera kullanıcıları arasına…

    Saygılar, selamlar…

    TheLorD 26 Aralık '09 tarihinde | Cevapla
  2. Hoşgeldin TheLord 😀
    Opera açık kaynak kodlu olmadığı için üçüncü parti yazılımların bir kısmı ile sıkıntı çıkarır. Ama ben kendi tarayıcımı standalone kullandığım için benim açımdan bir sıkıntı yok.

    Ben şu an pre-alpha olmasına rağmen 10.5’i ana tarayıcım olarak kullanıyorum. En başta bir kaç kere çöktü; ama artık sorun yok.

    Bilkent internetine en iyi çözüm zaten Opera 😛 Lab’lara yükletemedik halen, cayfer’in “hallederiz” leri sağolsun.

    Opera Campus Crew’e de bekleriz 😉

    Tanshaydar 26 Aralık '09 tarihinde | Cevapla
  3. @TheLorD
    Yavaş bağlantılar için Turbo diye bir şey vardır ki tadından yenmez.

    Ayrıntıları: http://proje.operaturkiye.net/turbo/

    metude 27 Aralık '09 tarihinde | Cevapla
  4. @metude: Turbo’yu nasıl etkinleştireceğin? Anlayamadım pek, ama sağlam bir özelliğe benziyor..

    TheLorD 27 Aralık '09 tarihinde | Cevapla
  5. Eğer durum çubuğunu göster dediysen sol altta Opera Link ve onun hemen sağında Opera Turbo’nun durumları mevcuttur, onların üzerine tıklayarak gerekli ayarlamaları yapabilirsin.

    Opera Turbo, Wi-Fi ve Edge bağlantılarında yavaşlığı önler; ama kablolu bağlantıda gerek yok diye düşünüyorum.

    Opera Link ise bir başka mükemmeliyet örneği. Hesap oluşturup linklerini sunucu ile eşitliyorsun, sonra format atıp tekrar Opera yüklersen, hesabına bağlandığında tüm Favorilerini, Speed Dial girdilerini, notlarını vs tekrar o Opera’ya alabiliyorsun.
    http://www.opera.com/link/

    (Opera’dan para almıyorum :P)

    Tanshaydar 27 Aralık '09 tarihinde | Cevapla

Söz uçar yazı kalır