Tanshaydar'ın Mekânı
Başka bir şey yok
Kategori: Bilgisayar Oyunları

Pandemic (Masa Oyunu)

PandemicUzun yıllar önce D&D oynayarak masaüstü oyunlara yaptığım giriş ile (Kızmabirader ve Monopoly sayılmıyor artık) yaptığım çıkış bir olmuştu, ne oynayacak bir ekip, ne de oynanan yerlere gitme isteğim olmuştu (bkz. Bilkent FRP kulubü tanışma toplantısı).

Koyu bir Lovecraft hayranı olmam sebebiyle, “Cthulhu’nun Çağrısı” hikâyesi üzerine kurulu olan Call of Cthulhu (rpg) masaüstü oyununu oynayacak insanlar aramış, bulamamış, biraz hüsranla bu oyunlara olan ilgimi kaybetmiştim. Ta ki…

Bölümdaş, meslektaş ve aynı zamanda beraber projeler yaptığımız Ahmet Emre isimli arkadaşım (hatta kendisi şu aralar bana yapay zekâ konusunda yardımcı oluyor) “Pandemic’i sipariş ettim, oynarız” deyince bir an co-op bir online oyun oynayacağımızı zannetmiş, sonra biraz araştırınca ödüllü bir masaüstü oyunu olduğunu görmüştüm. En başta biraz çekinceyle yaklaşmış olsam da, dün akşam balkon masasının tamamını işgal eden oyunun heyecanı damağımda kaldı ki, “bir el daha oynayak la” şeklindeki isteğim “bir kişi daha olsun bir de öyle oynayalım” ile ertelendi. En az 2, en çok 6 kişiyle oynanıyor olması sebebiyle, ve sıra tabanlı (turn based) olması (genel masaüstü oyunlarının sistematiği) oyuncu sayısı arttıkça alınan keyfin de orantılı olarak artması demek oluyor.

Pandemic

Genel oyunların aksine, rekabete dayalı bir oynanış yerine ekip çalışması üzerine kurulu olan oyun, tüm dünyaya yayılan hastalığı durdurma amacıyla oyuncuları içine katıyor. Karantina uzmanı, bilim insanı, araştırmacı vs gibi 7 karakter sınıfı ile oyunculara farklı yetenekler vererek farklı oyunlarda farklı kişilerle farklı tecrübelere ve olaylara gidiyor. Yukarıdaki resimde art arda yaşadığımız Outbreak’ler ile oyunu mağlubiyet ile bitirmek üzereyken ucu ucuna dört hastalığa da tedavi bulunca galibiyet ile bitirdik; ama her çekilen kartta “acaba patlar mı?” sorusunu sorduracak kadar heyecan veriyor insana.

Masaüstü oyunlara ve herhangi bir elektronik aletin yer almadığı bu eğlencelere biraz uzak kalmış olmak biraz sıkıntılı. En son bir arkadaş gurubu ile kızmabirader ya da monopoly oynadığım zamanı bile hatırlamıyorum. Yine de geri dönmek güzel, Pandemic eğlenceli, ve daha büyük bir gurup ile oynayacağım zamanı sabırsızlıkla bekliyorum.

biri bir şey demiş
  1. Buradaki yardımcı oyuncu ben oluyorum! Ama oyun hakkaten güzel. Oyun tasarımı açısından örnek alınması gerekir.

    Önümüzdeki masaüstü oyunlarda buluşmak üzere diyorum.

    Ahmet Emre 9 Mayıs '14 tarihinde | Cevapla

Söz uçar yazı kalır