Tanshaydar'ın Mekânı
Başka bir şey yok
Kategori: Havadan Sudan

Bizimkisi bir RAM hikâyesi…

Silent Hill: Homecoming’in sistem gereksinimleri açıklandığında Recommended (tavsiye edilen) sistem gereksinimlerine ulaşabilmek için zaten bitmek üzere olan garanti süresini hiçe sayarak 1GB olan sistemini 2GB’a yükselttim.

Tabi bunu yaparken az takla atmadım. Öncelikle yükseltme yapabilmek için sistemimin en fazla kaç GB RAM‘i desteklediğini ve desteklediği RAM özelliklerini bilmem gerekiyordu. Bunun için HP‘nin sitesinde üç gün boyunca araştırma yaptım; ama bilgisayarım tedarikten kaldırıldığı için bulmakta hayli güçlük çektim. CPU-Z gibi programlar denememe rağmen tatmin edici sonuçlar alamadım. En sonunda şans eseri ingilizce bir sayfada bilgisayarıma ait bütün ayrıntıları buldum. Desteklediği RAM maksimum 2 GB imiş. Resmen rezalet. Tabi aldığımda piyasadaki en iyi bilgisayarlardan biriydi; ama şimdi ne hallere düşmüş. 667 MHz DDRII desteklediğini görünce hemen Hepsiburada.com’dan sipariş ederek aldığım Kingston Notebook Ram’ini beklemeye koyuldum.

RAM geldiğinde, bilgisayarı açabilmek için bir gün boyunca tornavida aradım ve sonunda buldum. Büyük bir heyecan ile bilgisayarı açtım ve gördüğüm manzara bir hayal kırıklığı daha yaşattı. 2 adet 512 MB’lık RAM vardı. Rezilliğin bu kadarı dedim, ama bilgisayarı alalı neredeyse 2 yıl oluyor, o zamana göre normal sayılır. 2 adet 512’lik RAM’i çıkarttım ve 2 GB’lık RAM’i taktım, artan performansın tadına vardım.

Sonrası mı? Oda arkadaşımın bilgisayarının RAM’i 512’ydi, ve benim PC’den çıkan iki adet 512’liği onun bilgisayarını açarak taktım, sonuçta onun bilgisayarından artan bir adet 512 MB 533 MHz DDRII RAM kaldı elimizde.

Üç akşam önce de, tornavidasını ödünç aldığımız arkadaşın odamızı ziyaret etmesi ile artan RAM’i onun bilgisayarına takabileceğimizi belirtmemiz üzerine bilgisayarını kapıp geldi. Ne büyük şanstır ki, onun bilgisayarı maksimum 1.25 GB RAM destekliyordu ve bilgisayarında olan 512’lik tek parça RAM’i de 533 MHz DDRII idi. Elimizde olan ile aynı yani. Hemen elimizdeki RAM’i de onun bilgisayarına taktık ve sonuç:

  • Ben bir RAM aldım ve bilgisayarımı 1 GB’tan 2 GB’a yükselttim.
  • Benden artan RAM’ler ile oda arkadaşımın bilgisayarı 512 MB’tan 1 GB’a yükseldi.
  • Ondan artan RAM ile de bir başka arkadaşın bilgisayarını 512 MB’tan 1 GB’a yükselttik.
  • Üç bilgisayarda toplamda 2GB RAM yükselimi oldu, gayet bereketli bir alış-veriş olmuş benimki…

Söz uçar yazı kalır