Tanshaydar'ın Mekânı
Başka bir şey yok
Kategori: Silent Hill, Türkçe Yama

Silent Hill 2 Enhanced Edition Türkçe

Yıllar sonra (10 yıl) tekrar Silent Hill 2’ye geri döneceğim, hem de yeni bir Türkçe çeviri çalışması ile geri döneceğim aklıma gelmezdi… Ama insanın aklına gelmeyen başına geliyor.

Zamanında devartoi‘nin yaptığı Türkçe yama güncellemesinde, karakter sınırı aşıldığında pek bir eksik olmamasına rağmen bazı noktalarda ciddiyeti, bazı noktalarda da aslını korumak için yeniden bir çeviri yapmış ve yayınlamıştım, v3.0 adıyla.

Ne var ki bu yamada orjinal exe dosyasını düzenlemediğim için ana menü İngilizce kalmıştı, ve yamada hem bir iki satırı çevirmeyi unutmuş, hem de birkaç yerde ufak hatalar yapmıştım. Ayrıca tam bir Türkçe karakter desteği verememiş olmak içimde kalmıştı. Yıllar sonra tüm bunları düzeltmenin vakti geldi.

Silent Hill HD Collection mı?

Hayır. Kesinlikle hayır. Silent Hill HD Collection Konami’nin Silent Hill serisine yaptığı en büyük saygısızlık, biz oyunculara ise hakaret. Özellikle Silent Hill 2’nin HD Collection adı altında PS2 versiyonundan daha rezil bir hâlde ittirilmesi kabul edilecek gibi değil. Hele hele ara videoların baya baya çekiştirilmiş ve James’in baya bir şişmanlamış göründüğü sahneleri hatırladıkça gözlerim kanlanıyor. İsterseniz biraz hatırlayalım?

Konami, geliştiricilere “sis atma oç!” diye bağırdı herhalde?
Yorumsuz…
PS3’te karanlık ve gölge yapamıyoruz galiba?

Ben bu yazıyı yazarken Oğuz "OrtamkaoS" Tuncel isimli arkadaş da bana HD Collection fotoğrafı atmıştı. Aşırı derecede trigger olarak tekrar benzer muhabbetleri çevirdik. HD Collection bizim için yok hükmünde. Yoksa isterseniz, Comic Sans fontuyla yazılmış Silent Hill göreceğim derseniz yani, HD Collection’ı oynamaya devam edin.
Ama merak etmeyin, Konami’nin yapamadığını sıradan insanlar yaptı.


Silent Hill 2 Enhanced Edition

Nedir bu Enhanced Edition? Kendi sitesinden de görebileceğiniz gibi, Silent Hill 2’nin PC versiyonunu modern donanım ve işletim sistemleri üzerinde, daha modern şekilde oynamaya imkân veren ve sürekli güncellenen bir proje.

Bu paketteki yenilikler şöyle:

  • 16:9 çözünürlük desteği. Yani 1080p Full HD, 2K, veya 4K açıp tüm monitörü, ekranı, veya televizyonu kaplayan bir görüntü ile oynayabilirsiniz.
  • Flashlight hatalarının giderilmesi, flashlight için per-pixel lightning getirilmesi
  • Noise filter çözünürlüğünün yükseltilebilmesi ve PS2 stilinde olması
  • Hızlı geçişler (kapılar, nesneler, harita açma vs.)
  • Seslerdeki takılmaların düzeltilmesi
  • Menü seslerindeki hataların düzeltilmesi
  • Sis efektlerinin düzeltilmesi, kalitesinin arttırılması, sis yoğunluğunun arttırılması, 2D sisin geri getirilmesi
  • Draw distance (oyunun render ettiği mesafe) yükseltilmesi
  • Yüzlerde oluşan siyah noktalanmaların düzeltilmesi
  • Bazı karanlık yerlerin beyaz çizilmesi sorunun düzeltilmesi
  • Ara videoların kalitesinin yükseltilmesi ve 16:9 çözünürlüklerde doğru çalışacak hâle gelmesi (HD Collection’da herkes 20 kilo almıştı)
  • Ses efektlerinde iyileştirmeler ve hoparlörün boğulma efektinin düzeltilmesi
  • Modern donanımlarla uyumsuzluktan ötürü framerate/performans problemlerinin daha düzeltilmesi
  • Level ve modellerin bir çoğunda model, ışıklandırma, ve doku hatalarının düzeltilmesi
  • Tüm su yüzeylerinin düzeltilmesi ve gerçekten su gibi görünmesi
  • Hastanedeki malum sahnede animasyonların doğru oynaması
  • Haritanın 16:9 ekranlarda ekranın tamamını kaplaması
  • Ve daha birçok güncelleme, düzeltme, iyileştirme…

Karşılaştırmalı Ekran Görüntüleri

Yumuşak Gölgeler
Karakter Gölgeleri
Efektler
Efektler
Efektler
Sis Yoğunluğu
Işıklandırmalar
Yüksek çözünürlüklü fontlar

Türkçe Karakter Desteği

Bu arkadaşlar o kadar güzel bir iş çıkarmışlar ki, insanın oturup Silent Hill 2’yi yeni baştan oynayası geliyor. Ama tabii, bir de yenilenen bir çeviri ve Türkçe Karakter desteği olsa daha güzel olmaz mı? Ben olur diye düşündüm. Ğ ğ Ş ş İ ı gibi harfleri kullanabilmek çok daha iyi bir çeviri tecrübesi sunmamı sağlayacaktı. Arkadaşlardan yardım rica ettim ve onlar da beni kırmadılar. Ayrıca dil dosyalarını açmak için gereken aracın da yenilenmesi ve yine istediğim yardımın verilmesi ile ben de oturup özel Türkçe karakterleri kullanarak sıfırdan yeni bir çeviri yaptım.

Onu da görmek isterseniz…

Ana menü hem tamamen Türkçe, hem tarzını koruyor!
Aynı yüksek çözünürlüklü fontlar Türkçe karakter desteği ile de oyunda!

Nasıl Yüklenir?

Öncelikle elinizde bir Silent Hill 2 kurulumu olması gerekiyor. O konuda benden yardım beklemeyin. Google’a Silent Hill 2 iso falan yazarsanız zaten baya bir sonuç bulacaksınız. Toplamda da indirmesi 1.5 GB civarı. Asıl büyük dosyalar Enhanced Edition ile geliyor.

Eğer elinizde bir Silent Hill 2 varsa doğrudan projenin kendi sitesine gidiyoruz: http://www.enhanced.townofsilenthill.com/SH2/install.htm

  1. Silent Hill 2’yi kuruyoruz, kurulum sırasında Movies on Harddisk seçeneğini işaretliyoruz.
  2. Install Enhanced Executable denilen yerdeki exe’yi indirip kurduğumuz Silent Hill 2’nin exe’si ile değiştiriyoruz. Bunu bir crack olarak düşünmek yerine, dil desteği ve ek senaryonun oynanması için bir gereklilik olarak görün.
  3. Install SH2 Enhancements Module denilen yerdeki dosyayı indirip sıkıştırılmış klasörün içerisindeki dosyaları kendi kurulumumuza atıyoruz.
    ÇOK ÖNEMLİ!
    Sıkıştırılmış klasörlerdeki SILENT HILL 2 klasörü ile sizin kendi kurulumunuzun olduğu SILENT HILL 2 klasörü aynı şeyi işaret ediyor.
    Yani sıkıştırılmış klasörde SILENT HILL 2 klasörü altında ne varsa, kendi SILENT HILL 2 klasörünüze atacaksınız.
  4. Install Enhanced Edition Essential Files kısmındaki dosyayı indirip yine aynı şekilde sıkıştırılmış klasör içerisindeki dosyaları kendi kurulumunuz üstüne atın.
  5. Install FMV Enhancement Pack kısmındaki dosyayı indirip yine aynı şekilde sıkıştırılmış klasör içerisindeki dosyaları kendi kurulumunuz üstüne atın.
  6. Install IndirectSound kısmındaki dosyayı indirip yine aynı şekilde sıkıştırılmış klasör içerisindeki dosyaları kendi kurulumunuz üstüne atın.
  7. Install Audio Enhancement Pack kısmındaki dosyayı indirip yine aynı şekilde sıkıştırılmış klasör içerisindeki dosyaları kendi kurulumunuz üstüne atın.
  8. Install ReShade & Filters kısmındaki dosyayı indirip yine aynı şekilde sıkıştırılmış klasör içerisindeki dosyaları kendi kurulumunuz üstüne atın.
  9. Muhtemelen sisteminizde kuruludur ama yine de DirectX 9 SDK‘yı ve Microsoft Visual C++ 2010 Redistributable Package (x86)‘i indirip kurun. Bunlar zaten sisteminizde varsa, eminseniz, es geçin.
Bu şekilde olacak, buna dikkat edelim.

Her şeyi doğru yaptıysanız Silent Hill 2 Enhanced Edition kurulumunuz oynanmaya hazır, hayırlı uğurlu olsun. GamePad kullanmak isteyenler de yine aynı sayfanın en altındaki GamePad’ler ile ilgili kendilerini ilgilendiren dosyaları seçip indirebilir. Ben birkaç adım daha attım, oyunu Steam’e ekledim, kendi kapak fotoğrafım ile Big Picture modunda televizyonda XBox One controller ile oynuyorum.

Kurulumda bir sıkıntı yaşadıysanız, veya zor geldiyse, veya anlaşılmaz görünüyorsa, Murat Gök çok güzel bir video hazırlamış, onu da buraya ekliyorum, ellerine sağlık diyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=BD4HMcW6QC8
Silent Hill 2 Enhanced Edition kurulumu

Türkçe Yama

Gelelim bu yazının en önemli kısmına.
Oturup Silent Hill 2’yi sıfırdan, yeniden çevirdim. Ana menü, ayarlar, ana menü altındaki seçenekler, ve oyun içindeki tüm yazıları Türkçe karakterleri kullanarak çevirdim. Bir tek oyun içerisindeki oyunu duraklatma menüsünde Türkçe karakter kullanamadım, çünkü orada farklı bir sistem var ve exe dosyasıyla çok fazla oynamayı gerektiriyor. Bu da oyunu bozabilir, o yüzden o kısım nazar boncuğu olarak kalsın.

Silent Hill 2 Enhanced Edition için Türkçe yamayı indirin:

31 Ekim 2023 13:16 5 ay önce
22 MB
3.952
Silent-Hill-2-Enhanced-Edition-TR-2.zip
 
Silent Hill 2 Enhanced Edition Türkçe Yama Güncel

Son olarak, kendimce bir test yaptım; ama ola ki hata filan bulursanız, haber verin, güncelleyeyim. Artık güncellemesi de oldukça kolay.

Yeni, yine, yeniden yolun sonuna geldik.
Açıkçası Silent Hill 2 roman çevirisine geri dönüp, onu da bitirmek istiyorum artık. Dolayısıyla pek de yolun sonu değil, ha?

2007’den beri bu macerada yanımda olan herkese selam olsun!
69 şey demişler
  1. cok teşekkürler hocam

    umutto 8 Nisan '22 tarihinde | Cevapla
  2. oyunu remake gelicek duyurdular pc gelirse çeviricek misiniz teşekkürler

    anıl 21 Ekim '22 tarihinde | Cevapla
    • Silent Hill 2 Remake PC’ye de gelecek evet, Türkçe dil destekli çıkmazsa elbette çeviri için kolları sıvarım.

      Tanshaydar 23 Ekim '22 tarihinde |
  3. Silent Hill 2 remake duyurusundan sonra kendimi burada buldum. Sizden Silent Hill 2 Remake hakkında hiçbir yerde paylaşım post görmedim. Sanıyorum yeni oyununuz üzerinde çalışıyorsunuz.
    Silent Hill 2 Remake Türkçe çevirisi yapacak mısınız? İnanıyorum birçok insan bunu bekleyecektir.
    Teşekkür eder, işinizde kolaylıklar dilerim.

    Erik 21 Ekim '22 tarihinde | Cevapla
    • Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
      Yeni duyurulan Silent Hill projeleri hakkında görüşlerimi özetlediğim bir yazıyı kaleme alıyorum. Türkçe dil desteği resmi olarak gelmediği takdirde elbette çeviri için kolları sıvayacağım.

      Tanshaydar 23 Ekim '22 tarihinde |
    • Daha geçen hafta çeviri grubunda senin adını anmıştık.
      Sh2 remake’i sen çevirirmisin diye soranlara. Haydar kardeşim dururken ne haddime demiştim.

      Freeman1930 23 Ekim '22 tarihinde |
    • Öncelikle güzel sözleriniz için teşekkürler. Ama burada estağfirullah demek durumundayım. Hiçbir oyun benim tekelimde değil. Tabii ben yapmak isterim, Silent Hill serisiyle ne kadar uzun süredir haşir neşir olduğum ve diğer projelerim düşünülünce, ama hiçbir zaman benim tekelimde değil 🙂

      Tanshaydar 24 Ekim '22 tarihinde |
  4. Merhaba hocam türkçe yamayı nasıl kuracağım acaba yt videosu kaldırılmış

    vanbasten 28 Mayıs '23 tarihinde | Cevapla
    • Silent Hill 2: Enhanced Edition’a birkaç yeni güncelleme geldi ve şu anki yama zaten doğru çalışmıyor.
      Çeviride birkaç düzeltmem ve yeni sisteme göre güncellemem gereken yerler var. Sonrasında resmî olarak Enhanced Edition kurulum sistemine dâhil olacak, yani kurarken Türkçe paketi ile kurmak mümkün olacak. Düzenlemeleri bitirince zaten tekrar yayınlayacağım.

      Tanshaydar 9 Haziran '23 tarihinde |
  5. Selamlar!
    Acaba diyorum ki ilerki bi’ zamanda sizden Silent Hill 4 Türkçe Yaması görebilecek miyiz? Font mantığı Silent Hill 2 ile aynı. fontsh234 ile font değişimi yapılabiliyor.
    Not: Umarım görürüz 🙂

    Uğur 1 Ağustos '23 tarihinde | Cevapla
    • Silent Hill 4’ün Türkçe yamasını bir başka ekip yapmıştı zamanında. O yüzden pek girişmemiştim o tarafa.
      O dönemlerde Silent Hillci takılıp ekmeğini yiyenlerden bugün hâlen Silent Hill ile ilgilenen kalmadığı için, belki ilerleyen zamanlarda bakabilirim.
      Yine de kişisel projelerime vakit ayırmak benim için öncelikli. Hem daha Extended Edition güncellemesini halletmem lazım zaten 🙂

      Tanshaydar 14 Ağustos '23 tarihinde |
  6. Selam böyle büyük ve önemli bir iş yaptığınız için çok teşekkür ediyorum.Daha önce oynamış bir şey anlamadan silmiştim sayenizde tekrardan başlamayı düşünüyorum emekleriniz için çok teşekkürler bir de bu silent hill 2 yamasının içinden dosyalar çıkıyor bunları kopyala yapıştır yapınca oyun içi yazıları ingilizce kalıyor yardımcı olursanız çok sevinirim

    cenk 17 Ekim '23 tarihinde | Cevapla
    • Çok uzun süre önce yeni bir güncelleme için başlamıştım ama o güncelleme gelene kadar idare edecek bir şeyler ayarlayacağım.

      Tanshaydar 31 Ekim '23 tarihinde |
  7. Hocam retroarch emülatöründen oynuyorum genelde oyunları silent hill 2 yi de ps2 rom olarak indirsem bu modu kuramam değil mi?

    poisontree 26 Şubat '24 tarihinde | Cevapla
    • Bu yama PC versiyonu için geliştirilen Enhanced Edition için geçerli. PS2 versiyonu üzerine kurmak mümkün olmaz. Ama var olan çeviriyi PS2’ye entegre etmek mümkün olabilir, o kısımları denemedim.
      Açıkçası, bilgisayarınız bir tost makinesi değilse, Silent Hill 2’yi PC versiyonunu kurup üstüne Enhanced Edition kurarak oynamanızı öneririm. PS2 versiyonunun çok çok üstüne çıkmış durumda bu hâli.
      Hatta remake çıktığında bile birçok insan hâlen Enhanced Edition’u tercih etmeye devam edecektir.

      Tanshaydar 27 Şubat '24 tarihinde |
  8. ben derdini ve fikirlerini ifade etmeyi beceremeyen bir eziğim

    bu nasıl yama o ev 12 Mart '24 tarihinde | Cevapla

Söz uçar yazı kalır