Dan Brown’ın son kitabı olan İhanet Noktası’nı (Deception Point) satın alarak okumuş, sonrasında tüm kitaplarını kütüphaneden otlanmıştım. Kitaplarının çok mükemmel bir kurgu üzerine kurulu olduğunu iddia eden çok olsa da, bilim ile dini karşı karşıya getiren normlara göndermede bulunarak ikisinin aslında bir madalyonun iki yüzü olduğunu ima etse de, kesin olan bir şey var ki, bu adamın kitapları hem çok satıyor, hem de çok büyük tartışmaları beraberinde getiriyor.
Uzun süredir “Bu adamın başka kitabı yok mu ya? Parayı kaldırdı piyasan kaçtı galiba…” diye düşünürken dün gece Kitapyurdu‘nda Dan Brown başlıklı bir kitap resmi gördüm. Tabi bir heyecan ile üzerine tıkladım ve…
Kitabın bırakın Türkçe’sinin, henüz kendisinin bile piyasa çıkmamış olduğunu gördüm. Resmî sitesinde bir geri sayım sayacı var. Sayaca göre kitabın piyasaya çıkmasına iki aydan fazla bir süre var. Ve bu, kitabın orjinal dilinde piyasaya çıkacağı vakit. Kitabın Türkçe’sinin piyasaya çıkması 6 ay kadar bir süre bulabilir herhalde. Tabi ben ne yapacağım? 3 yıldır İngilizce eğitim görmenin nimetlerinden faydalanacağım. Kitabı elde edip okuduktan sonra da görüşlerimi buradan paylaşacağım 😀
Öğrendiğim kadarıyla kitabın yazılma aşamasında ilk duyurulan ismi The Solomon Key imiş. Yani Türkçe’si “(Hz.)Süleyman (as) Anahtarı” oluyor. Dolayısıyla işin içinde din olduğu hemen anlaşılabiliyor. Ki Hz. Süleyman üç semavî dinin de sevip saydığı, en önemlisi kabul ettiği bir peygamberdir. Süleyman Heykeli, Mescid-i Aksa vs komplo teorilerinden haberdarsanız kitabın ismi daha çok şey ifade edecektir.
Her neyse, kitabın şu anki isminin (The Lost Symbol) Türkçe karşılığı “Kayıp Sembol” oluyor. Da Vinci Şifresi‘nde ilk defa tanışıp Melekler ve Şeytanlar‘da iyice tanıdığımız Prof. Robert Langdon başrol oynayacak ve kitap 12 saatlik bir periyodu işleyecek. Zaten alıştığımız üzere, Dan Brown az zamana çok iş sığdırmayı başaran birisi 🙂
Kitabı şimdiden merak ile bekliyorum. Özellikle Robert Langdon’un âkıbeti beni en çok işkillendiren konu. Melekler ve Şeytanlar‘ın sonundan sonra neler oldu neler değişti, çok merak ediyorum. Ama daha 63 gün var… Neyse, sayılı gün çabuk geçer.
büyük bir dan brown hayranı olarak yeni kitabının çıkacağını duyunca çok çok sevindim merakla bekliyorum:) prof. langdon’ı da özlemiştik süper olck(:
Kitabın İngilizce’sini PDF’den okudum.
Çok güzel ve sürükleyiciydi; ama ben yazsam İstanbul’u daha iyi anlatırdım…
Zaten İstanbul ile ilgili pek bir detay yok Kartal Soğanlı Cezaevinden başka… Yeni okudum ve oldukça beğendiğimi söylemeliyim. Dan Brown bu türde en iyi yazarlardan birisi bence… Tabii şöyle bir ayrıntıya rastladım, kitabı türkçe olarak aynı Da Vinci Şifresinde olduğu boyutlarda alırsanız 30 lira, eğer küçük bir ansiklopedi boyutlarında alırsanız içinde neredeyse her sayfası anlatılan yerlerin, nesnelerin resimleri falan, 40 lira… Geçe gün İnkilap Yayınevinde rastladım bilsem o şekilde alırdım 🙂
Türkçe’sini okuduktan sonra bir yazı yazmıştım aslında: http://blog.tanshaydar.com/dan-brown-kayip-sembol.html
evet onu da şimdi okudum. Çok doğru Robert Langdon’un olduğu 3 kitapta da başrolde Langdon, yardımcı rolde bekar, çok bilgili ve güzel olması şartı ile bir kadın ve kendince mantıklı niyetleri olan bir kötü adam var ve evet daha ilk sayfalarda sonunu tahmin etmek zor değil. Ancak Dan Brown’ın kitapları bu türdeki diğer yazarların kitaplarından bir noktada sıyrılıyor, o da kitabın yazım sürecindeki araştırma kısmı. Bu kısımda gerçekten cuvallayan yazarlar biliyorum.
Müslümanlık çoğu yerde sırf bütün dinler diyebilinmek için araya katılmış gibi duruyor tabii ki. Ama o konuda birşey diyemiyorum zaten diğer dinler arasında müslümanlık biraz itilmiş çocuk gibi yani… Yapacak birşey yok