Tanshaydar'ın Mekânı
Başka bir şey yok
Kategori: Oyun Geliştirme

Oyunlarda Sınırsız Kalitede Grafikler?

Dünya genelinde oyunculuğun yerlerde sürünmesinin sebebi nedir deseler bana, birincisi Crysis ile başlayan graphic whore’luk, ikincisi ise CoD: Modern Warfare ile başlayan aptallık akımı derim. İkincisine diyecek hiçbir lafım yok, ki aynı tezeği üst üste çıkarmalarına rağmen shi… pardon Black Ops 14 milyon ünite satarak dünyanın gelmiş geçmiş en çok satan oyunu oldu. Dolayısıyla ilk sebebe geri dönüyorum.

Birkaç yıl önce kampüste bir arkadaşım bana “Gerçek hayat kadar gerçekçi grafikler ne zaman gelir?” diye sormuştu. Ben de, şimdiki poligon teknolojisi ile o iş zor demiştim. Öncelikle poligonun ne olduğunu açıklamak gerekiyor; ama ben bunu yapmayacağım. Kısaca, oyunlarda gördüğünz üç boyutlu olan tüm şekiller, karakterler, binalar, silahlar, yarıklar, ağaçlar, kuşlar, böcekler… her şey poligonlardan oluşur. Üç boyutlu çizimdirler.

Oyunlarda kullanılan poligonlar ise triangular (3 noktadan oluşan) ve quad (4 noktadan oluşan) olarak ikiye ayrılıyor genel olarak. Mesela Amnesia triangular poligon kullanıyor kendi 3 boyutlu modellerinde. Bir nesnede ne kadar çok poligon varsa, o nesne o kadar ayrıntılı hale gelmekte; ama bir o kadar da ekran kartını zorlamaya başlamaktadır. Çünkü her frame’de (60 FPS saniyede 60 frame demek) ekran kartının işlemcisi (GPU) bu poligonları tekrar tekrar hesaplayarak ekrana çizer (rendering). Dolayısıyla, poligon sayısı arttıkça, bu hesaplama süresi artar ve FPS düşer. Sanırım Crysis ilk çıktığında 5 fps ile oynayanlarınız olduysa ne dediğimi çok iyi anlayacaklardır.

Peki size yeni (aslında o kadar da yeni değil; ama pek bilinmeyen ve/veya kaale alınmayan) bir tekolojiden bahsetsem?

Point Cloud

Bu teknoloji, uzun yıllardan beri geliştiriliyor olmasına rağmen şu anda pek bilinmiyor. Point Cloud, bildiğimiz poligon sistemini tamamen geride bırakıp, üç boyutlu ortamdaki sınırsız noktayı kullanarak sınırsız ayrıntıda geometri oluşturmayı elverişli kılıyor. Bildiğimiz evrendeki her şeyin atomlardan oluşuyor ve öyle görünür hale geliyor olması ile temelde aynı mantık. Videoyu izleyin:

Artık Crysis’i gördüğünde salyası akanların dibi düşmüştür herhalde.
Ayrıca şunu da belirtmek gerekiyor ki, günümüz ekran kartları point cloud teknolojisini desteklemiyor. Poligon üzerine çalışıyorlar halen. E bu görüntüler nasıl alındı diyorsanız, cevabım dudak uçuklatacak türden: “Software Rendering

Bilmeyenler için söyleyeyim, Hardware Rendering, ekran kartını kullanarak yapılır ve tamamen ekran kartının gücüne (GPU) dayanır; ama software rendering, sadece yazılımın ve işlemcinin (CPU) gücüne dayanır ve inanılmaz derecede yavaştır. Bu ayrıntıların donanım üzerinde gerçek zamanlı çalışmasını dört gözle bekliyorum.

DirectX 11’in geleceğin oyunlarının anahtarı olduğunu söyleyen gerizekâlı oyun yapımcıları bir yana, DirectX 9’dan DirectX 11’e geçince grafiksel bir sıçrayış olduğunu zanneden kişilerin bu teknolojiyi desteklememesi için hiçbir sebep göremiyorum.

Bu teknoloji Euclideon isimli bir Avustralya firması tarafından geliştirilmektedir.

4 şey demişler
  1. dx11 deki tesselationı verimli kullansa yapımcılar oyunlar için fazla bile bence. Point Cloud ise biraz ütopik şimdilik

    murat 10 Ağustos '11 tarihinde | Cevapla
  2. Artık height map’ler ile olacak işler değil bunlar bence. Monopolinin önünü tıkayıp yeni teknolojilerin önünü açmak lazım. Mario oynarken Crysis’e ütopya denilen zamanları da gördük biz.

    Tanshaydar 11 Ağustos '11 tarihinde | Cevapla
  3. Günümüz oyunlarında kullanıldığı gibi zemini ve başka birçok detayı texture ile halletmek, ardından birkaç çiçek bitki vs. eklemek varken, paragöz oyun firmaları bu kadar şeyi 3D yapalım diye uğraşmazlar. Eskiden oyunumuza yaptığımız bir yama ile eklenen özelliklerin adına DLC dedikten sonra bile para kazanılabiliyorsa neden uğraşılsın daha kolay ve ucuz bir yolu varken böyle zahmetli bir işle.

    Yazdığım şey ergenlik gibi, her firma mecbur kalacak bu teknolojileri kullanmaya ama kimi erken çıkacak ergenlikten, kimisi otuzunda bile ergen kalacak. Bakalım, ölmeden son kez baktığımda nasıl görünür bu Dünya bana.

    Seyirci Kaldım 14 Ağustos '11 tarihinde | Cevapla
  4. İş oyuncularda bitiyor, Black Ops rezaletini dünyanın gelmiş geçmiş en çok satan oyunu yapmayı başardılar, ne olsa haktır.

    Tanshaydar 14 Ağustos '11 tarihinde | Cevapla

Söz uçar yazı kalır