Tanshaydar'ın Mekânı
Başka bir şey yok
Kategori: Bilgisayar Oyunları, Türkçe Yama

Amnesia: The Dark Descent Demo (Türkçe)

Amnesia: The Dark Descent Türkçe

Uzun süredir beklediğim ve sürekli sağda solda reklamını yapıp kaale alınmadığım oyunun demosu sonunda geldi! Cuma günü itibariyle Amnesia: The Dark Descent demosu yayınlandı.

Demonun Türkçe gelebileceğini söylemiştim; ne var ki bu pek mümkün olmadı. Ama bu, demoyu Türkçe oynayamayacağınız anlamına gelmiyor!


04 Şubat 2013 19:36 11 yıl önce
276 KB
5.387
amnesiademotr.exe
 
Amnesia: The Dark Descent Demo Türkçe Yama

5.387


Demo hakkındaki görüşlerim

Amnesia oyununu uzun süredir bekliyorum. Blogumu takip eden arkadaşlar da zaten bunun bilincindeler. Demo çok şükür çıktı ve bir kere oynamak için, birkaç kerede yamayı test etmek için oynadım. Şunu söyleyebilirim ki, Dead Space’ten beridir korku oyunu diyebileceğim tek oyun oldu. Özellikle forumdaki görüşlerin “yanınızda yedek bir pantolon bulundurun” tarzında olması böyle düşünen tek kişinin ben olmadığımı gösteriyor.

Penumbra serisinden bu yana Frictional Games işi oldukça ilerletmiş. Bu oyunun, Penumbra serisine oranla oldukça olgunlaşmış olduğu farkediliyor. Son yıllarda çıkan tek güzel korku oyunu Dead Space olmuştu benim için. Onun dışında, yeni çıkan oyunlardan sadece Homecoming ve bir Half-Life 2 modu olan Nightmare House 2 bazı yerlerde korkutmayı başarmıştı. Ama kaliteli yapımlar değillerdi.

Amnesia ise, daha ilk başladığım andan itibaren akıl sağlığımı zorlamaya başladı. Açıkçası, Penumbra: Black Plague’den daha ürkütücü bir atmosfere sahip olmuş. Özellikle oyundaki “akıl sağlığı” özelliği ile korku hissi ve atmosfer kalitesini bir adım öteye taşımış. Kalitesiz “boo” korkutmalarından ziyade gerçek korku hissini vermeyi harikulâde bir başarmış.
Grafiksel açıdan da, Graphic Whore’ları tatmin edecek seviyede olmasa da, oldukça kaliteli olmuş. Oynanış Penumbra serisi ile aynı; ama fizik motoru oldukça gelişmiş.

Kısacası, eğer sikindirik korku oyunlarından sıkılmış ve Resident Evil 5 gibi Tomb Raider çakması oyunlardan bıkmışsanız, gerçek bir atmosfer arıyorsanız, Amnesia: The Dark Descent’in demosunu bir deneyin.

Ayrıca Türkiye’deki tek adam gibi oyun sitesi olan TrGamer’dan Oğuz Sel’in yazdığı inceleme oldukça hoş olmuş. Okumanızı öneririm.


Demo dışında birkaç ekstra not

Yazının buradan sonrası demoyu oynamayanlar için spoiler niteliğindedir, bence demoyu bitirip okuyun.

Burada, bir önceki blog girdimde celikeins kardeşimiz “canavar modellemesi ile uğraşmamak için onu görünmez yaptılar gibi geldi bana” demiş. Açıkçası güzel bir noktaya değinmiş.

Su kanalı bölümünde, sudan yirmi santim yukarıda duran bir kutunun üzerindeyken yaratık oyuncuya zarar veremiyor. Orada, görünür bir yaratığın olması ve oyuncuya zarar verememesi için cüce olması gerekir. Yani fiziksel açıdan korkutucu olmaz. Ayrıca geliştiricileri tembellikle suçlamak bence çok haksız bir suçlama. İnanmayan bakabilir.

Kaldı ki, koyu bir Lovecraft hayranı olarak “İnsanoğlunun en büyük korkusu, bilinmeyenin korkusudur” sözüne sonuna kadar inanmak gerektiği kanaatindeyim. Suyun üzerindeki ayak izlerini, ölü etleri yerken çıkan sesleri görüp duyarak oluşturulan korku, ve yaratığın görülememesi “bu ne amk!?!?!” tarzında tepkilerin verilmesine sebep olacaktır illaki; ama göremediğin bir şey her zaman daha korkutucudur. Tabi bunun ölçüsünü iyi ayarlamak, oynanan bölümün gereksinimlerini karşılamak ve eşeğin kulağına suyu kaçırmamak gerekir. Bir örnek vermem gerekirse:

Şimdiye kadar oynadığım en korkunç oyun Silent Hill 3 oldu. Özellikle bulmaca ve oyunun zorluk seviyesini yüksekte tuttuğunda “real challenge” yaşatıyor. Ama, alttaki resim, yani Silent Hill 4: The Room’da St. Jeromes Hospital’deki bir sahnenin üzerinden anlattıklarımı örneklemeye çalışacağım.

Bu tür şeyler her zaman şekilsiz/biçimi bozulmuş bir vücut göstermekten daha sarsıcı olur. Eğer oyuncuya boşlukları doldurma imkânı verilirse, oyuncu kendi hayal gücünün derinliği neticesinde kendine göre sonuçlarla gelecek ve herkes korkacak. Günümüzdeki korku oyunlarının tamamiyle ters yaptığı bu ve Silent Hill: Homecoming de tam bu noktada sıçtı. Silent Hill 4’ün dosyalarını açıp modelleri kurcalasan bile o örtünün altında ne olduğunu göremezsin. Bu da gizemi ve tansiyonu korur.

Aynı şekilde The Strangers ve Paranormal Activity filmlerininde de gerçekten germeyi başarması villain/antagonist’in kim/ne olduğunu asla tam olarak bilememekten kaynaklandığı gün gibi ortadadır. Paranormal Activity filmindeki şeyin ne olduğunu görebilseydik zerre kadar korkacağımızı sanmıyorum. Ancak “boo” tipi korku sahneleri ile olurdu. Kaldı ki, Hz. Hamza gibi “Gözümün gördüğünden korkmam” diyen cengâverleri nasıl korkutacaksın?

Ben suyun üzerindeki şapırtıları ilk gördüğümde ürkmüştüm; ama bozuntuya vermemiştim. Sonra o şey gelip bana öyle bir çaktı ki neye uğradığımı şaşırdım.

İkinci olarak, karanlık ve ışık oyunları Frictional Games’in uzmanlık alanına giriyor. Gama ayarları ile her zaman karanlığın görülebilirliğini arttırmak mümkün; ama insanoğlunun en temel korkusu olan karanlık korkusu bu şekilde yokedilir. Oyun içerisinde bulunan kav kutuları ve gaz lambamız ile işimze yarayacak ve en önemlisi akıl sağlığımızı koruyacak kadar ışık üretebiliyoruz; ama karanlık, eksi ve gotik bir kalenin derinliklerinde ne kadar ışık bulmayı bekleyebiliriz ki?

Son olarak, demo çok kısaydı; ama bu konuda “tadı damakta bırakma” stratejisi uygulanmış demek yerinde olur. Ayrıca spoiler niteliğinde olmaması gerek. Açıkçası ben konunun geneline demoyu oynayana kadar hakim değildim, benim için biraz spoiler oldu. Ben fi tarihinde ön sipariş vermiş olduğum için 8 Eylülü beklemekten başka yaptığım bir şey yok.

18 şey demişler
  1. O verdiğin ekran görüntüsünde verdiğin canavar oyundan çıkarıldı mı? Yoksa ilerde mi karşımıza çıkacak?

    celikeins 5 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  2. eline sağlık..

    biraz ingilizcesini oynamışdım. oynanabilirlik nasıl diye güzelmiş.
    şimdi bitireyim senin yamanla.

    hop, vurdur mürsel.

    cl0akw3rk 5 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  3. @celikeins
    O yaratık ful oyunda mevcut. Demoda yok. Yani oyunda tek tip canavar olduğunu düşünmedin umarım.

    @cl0akw3rk
    Aslında yamalık çok bir şey yok; ama ısınma turu diyelim asıl oyun için 🙂

    Tanshaydar 5 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  4. penumbra black plagueda tek tipti galiba iskelet gibi bir şeydi. O yüzden bir an aklıma gelmedi değil yani.

    celikeins 5 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  5. Ama bak ben ne dedim, olgunlaşmışlar 😀
    Penumbra serisinden bu yana gerçekten çok şey değişmiş, çok ilerleme kaydetmişler.

    Ha bu arada, çeviriye yardım edecek misin 😀

    Tanshaydar 5 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  6. bilemeyeceğim bu sene hazırlık bitti dersler başlıyor, nasıl olacak bilemiyorum bu yıl. boş zamanım oluyorsa yardım etmeye çalışırım.

    celikeins 6 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  7. çalışmalarınızda canı gönülden başarılar diliyorum.
    Amnesia yı yazdığınız gazlı yazı ile indirmeye başladım.sayenizde türkçe oynamak büyük zevk olacak.
    sitede oyunların türkçe yamalarını az kişi indirdiğinden yakınmışsınız.ama bence sadece kendi sitenizi baz almayın.mesela ben penumbra oyununun çevirisini oyunceviri.com sitesinden indirdim.bu siteyi yamanın setupunda gördüm.yoksa haberim bile yoktu yani.buna benzer birçok forum var ve oralarda da bence indirilip türkçe oynanıyordur.
    bu oyunları zevk ile oynamak için ya ultra ingilizceye ihtiyaç var yada çevrilmesi lazım.tekrar çok ama çok teşekkür ederim tüm çevirileriniz için.

    ümit 7 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  8. olamazzzzz!
    oyun bende çalışmıyor.yani menü fln normal ama oyuna girince heryer aşırı karanlık ve yavaş oluyor.neden böyle oldu .crysis i bile sorunsuz çalıştırmıştı halbuki.Allah kahretsin!

    ümit 8 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  9. @Ümit,
    Eğer ekran kartı ve sistem bilgilerini verirsen yardımcı olmaya çalışabilirim. Eğer İngilizcen varsa yapımcıların forumunda da sorabilirsin: http://www.frictionalgames.com/forum

    Normalde eski ekran kartı driver’larından kaynaklanıyor.

    Ayrıca SSAO ayarlarını düşür.

    Tanshaydar 8 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  10. mesajınızı yeni gördüm.hemen söyleyim.ekran kartım ati radeon x1950 pro.
    işlemci flnda bu oyunu rahatlıkla kaldırması lazım.aslında son sürücülerde yüklü ama nedense oyunda sorun çıkıyor.foruma şimdi baktım bi kaç kişi x1950 yi oyun desteklemiyo fln demiş 🙁
    neyse penumbra ya başladım bende.yardımınız ve çevirileriniz için teşekkürler…

    ümit 13 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  11. @Ümit
    http://unbirthgame.com/files/RendererFeatTestRound2.zip
    Buradaki testi indirip dene bakalım.
    Resimler böyle olmalı:
    http://unbirthgame.com/files/feat_test_images_round2.jpg

    Eğer output klasöründeki test sonuçları resimdekilerle aynı değilse ekran kartın desteklemiyor demektir maalesef.

    Bu arada, sanırım son sürücü 10.2

    Tanshaydar 14 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  12. gösterdiğin linki indirip çalıştırdım.resimleri gösteriyor.sürücümde 10.2.
    penunbra mı amnesia mı desem kimi seçerdiniz?sizce hangisi daha güzel?
    bide penumbra yı oynamadan direk amnesia yı oynayıp bitirsem sonra penumbra sarmaz gibi geldi.siz benim yerimde olsaydınız hangi oyundan başlardınız?

    ümit 15 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  13. Penumbra ile Amnesia sadece oynanış sistemi olarak birbirine benziyor, o da sadece benziyor, tamamen aynı değil yani. Penumbra HPL motorunu, Amnesia ise HPL2 motorunu kullanıyor.

    Korku öğeleri de benzerlik gösteriyor elbette; ama ikisi farklı oyunlar. Yani aralarında Fahrenheit – Heavy Rain benzerliği kadar benzerlik var.

    Bana sorarsan eğer, hazır tamamlanmış Türkçe yamaları da varken Penumbra serisini baştan sona oynamandır. Hem oynayış tarzına elin alışır, hem de korku öğelerine biraz aşinalık kazanırsın. Çünkü Amnesia Requiem’den iki yıl sonra çıktı. Frictional Games’in olgunlaştığını görmek açısından önce Penumbra sonra Amnesia oynanmalıdır.

    Yine de, biri diğerini bağlamaz. İkisi de güzel.

    Bu arada, ATI X serisi için yakında bir yama çıkma ihtimali var, olursa haber veririm.

    Tanshaydar 15 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  14. tayshaydar bende senin gibi düşünüyorum.önce penumbrayı oynamak daha mantıklı.belki ilkbaşta amnesia yı oynarsam sonra penumbra sarmama olasılığı olabilir.ama tersi durumda böyle bişey olmaz.

    bu arada amnesia yı çalıştırabildim.ati ekran kartı olanlar forumdaki xseries problem diye bi başlık var.orda bi dosyayı ındırıp sorunu çözebilirler.
    yardımın için tekrar teşekkürler…

    umit 19 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  15. saol haydar (yani tansel).kaç gündür bu oyunun türkçe yamasını arıyodum burda buldum.teşekkürler.

    ogün1035 3 Kasım '11 tarihinde | Cevapla
  16. Bu yamayı nasıl indireceğiz ve kuracagız yardımcı olurmusunuz.

    KutsalKedi 14 Şubat '13 tarihinde | Cevapla
    • İndir butonuna basarak indirdiğiniz dosyaya çift tıklayarak kurabilirsiniz. Yalnız bu yama sadece oyunun demosu içindir.

      Tanshaydar 15 Şubat '13 tarihinde |

Söz uçar yazı kalır