Tanshaydar'ın Mekânı
Başka bir şey yok
Kategori: Bilgisayar Oyunları, Eleştiri

Kaç Kişi Satın Aldı?

Amnesia: The Dark Descent Türkçe yamasını yayınlayalı iki gün olduğu andaki indirilme sayısı 533 idi. Şu anda 600’ü geçmiş olan bu indirilme sayısı gösteriyor ki oldukça fazla sayıda kişi bu oyunu oynuyor.

Peki, bu 600 kişiden, kaç kişi oyunu satın aldı? Benim yaptığım Türkçe yamaya bir sürü teşekkür eden “emeğe saygılı” (!) toplumumuzdan, kaç kişi oyunu satın aldı?

Biraz Frictional Games hakkında konuşalım.

Frictional Games kimdir? Frictional Games, İsveç’in güneyinde, Helsinborg’ta kurulu olan bir oyun firmasıdır. Firmayı kuran iki kişi, Thomas ve Jens, İsveç’teler, geri kalan üç kişi ise dünyanın geri kalanında. Mesela İspanya’da olan Luis var. Toplamda 5 kişiden oluşan bir firma bu. Düşünün yani, Amnesia gibi bir oyunu 5 kişi ile yapmışlar.

İkincisi, bu firmanın arkasında devasa yayıncılar yok. CapCom, Konami, EA, Activision gibi devasa yayıncılar bu firmanın arkasında değil. Bu adamlar kendi imkânları ile yapıyorlar işlerini. Eğer siz oyunu satın almazsanız, başka hiçbir şekilde gelir elde edemeyecekler.

Şuradaki yazımda belirttiğim şekilde olmayan oyunları satın almayan insanları anlarım. Kredi kartı olmayan insanları da anlarım. Ama şu yamayı indiren 600 kişinin de kredi kartı yok mu?

Bu adamlar kaç defa firmayı kapatmanın eşiğine geldi. Türkçe yama çıktı diye çok sevinen arkadaşlar, bu güzel oyunu yapan insanları tebrik etmek bu kadar mı zor? Benim bloguma gelip de crack soran insanlar var. Bana teşekkür edeceğinize, gidin bu güzel oyunu yapan insanlara teşekkür edin. Bu adamlar oyun yaptıkça ben size Türkçe yama yaparım.

31 şey demişler
  1. Nerde yaşıyorsun ? türkiyede oyun fiyatlarından haberin varmı ?
    demek istediğim Frictional Games oyunu türkiyede satışa çıkarmışmı ? hayır
    Türkçe dil desteği varmı hayır ee adam bize değer vermiyor biz niye verelim ?

    cool story bro 30 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  2. Türkiye’de yaşıyorum. Oyun fiyatlarından haberim var.
    Frictional Games’in Penumbra: Overture oyunu Türkiye’de satışa çıkmıştı. 9 liraydı! Satın aldın mı?

    Sen şimdiye kadar hangi oyuna değer verdin adam sana Türkçe dil desteği verdi?

    PES oyunlarında şimdiye kadar Türkçe dil desteği var mıydı?

    Crysis artistliğini çekmedi mi “satın almazsanız bir daha size Türkçe yok” diye?

    CM bize 10.000 satış sözü verin bir sonraki oyunu Türkçe çıkaralım demedi mi?

    Sen değer verdin mi ki değer bekliyorsun?

    Tanshaydar 30 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  3. değer vermediğimi nerden biliyorsun einstein ?
    Türkçe gelecek oyunlar
    killzone 3
    crysis 2
    grand turismo 5
    pes 2011
    ve ps3de türk psn açıldı

    tamam sen haklısın ne yazdığımı bilmiyordum.

    cool story bro 30 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  4. değer vermediğimi nerden biliyorsunuz ?
    türkçe gelecek oyunlar
    killzone 3
    Crysis 2
    grand turismo 5
    pes 2011
    devlet bu işe gereken hassasiyeti göstermezse bu iş zor

    Tamam sen haklısın ne ayzdığımı bilmiyordum.

    cool story bro 30 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  5. deyer vermediğimi nerden biliyorsun ?
    Rusyadan haberin varmı ? orda nerdeyse hiç bir oyun doru düzgün satmıyor ama oyunlarda rusca dili var neden devlet sahip çıkıyor bizde öylemi sor bu soruyu kendine herkesin durumu senin gibi değil.

    cool story bro 30 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  6. İlk yazdığın yorumdan biliyorum. Ya da beni manipüle etmek için yalan söyledin.

    Rusya’da hiçbir oyun doğru dürüst satmıyor mu? Buna kargalar bile güler. Rusya’da orjinal satışı çok fazla, senin haberin yok. Kaldı ki, Amnesia’nın kutulu versiyonu sadece Rusya’da çıktı. Ayrıca oyun sektörü ile devletin alâkası yok, devlet sahip çıkyıor gibi bir saçmalığaysa hiç gerek yok.

    Herkesin durumu senin gibi değil derken? “Biz senin gibi zengin değiliz” ayaklarına yatıyorsan yanlış kapıya geldin.

    Ayrıca, yazdığın oyunlara gelince…
    Crysis artistliğini çekti, istediği satış rakamını yakaladı. Crysis 2’yi orjinal almayın, 3’te ne oluyor bakalım.
    Killzone 2 Türkiye’de kaç tane sattı?
    PES 2010 Türkiye’de kaç tane sattı?

    Birincisi, sen adamlara büyük bir potansiyel pazar sunarsan adamlar tabi ki sana hizmet getirecek. Penumbra serisi Türkiye’de kaç tane sattı peki? Sen adamlara ne pazar sundun ki hizmet bekliyorsun? Şu yamayı 700 defa indirenlerden kaç tanesi oyunu orjinal olarak aldı?

    İkincisi, senin saydığın isimlerin arkasındaki yayıncılara bakalım?

    Killzone 3 => Sony
    Crysis 2 => EA
    Gran Turismo => Sony
    PES 2011 => Konami

    Bu oyunların ortak özelliği arkalarında dev yayıncı firmalar olması. Oyun satacak mı, reklam yapılacak mı, şu pazara gidecek mi, lisans ücretlerini halledebilecek mi… vs diye düşünmeye gerek kalmıyor. Far Cry Türkçe değil iken Crysis’in Türkçe olması da yine yayıncıya bağlıdır. Far Cry Ubisoft tarafından dağıtılırken Türkçe olarak dağıtılmadı; ama EA tarafından dağıtılırken Türkçe çıktı. Yayıncının önemi.

    Bu oyunların ikinci ortak özelliği ise PS3 platformuna çıkıyor olmaları. Kaldı ki, Killzone 3 ve Gran Turismo 5 PS3 platformuna özel. Yani kesinlikle orjinal satacak. Crysis ve PES ise PS3 gibi PC’de de orjinal satmayı başaracak. Çünkü “Türkçe çıktığı halde satılmazsa, bir sonraki oyun Türkçe çıkmayacak”.

    Peki bana Einstein diyen sen, Frictional Games için ne diyebilirsin?
    PC’ye çıkıyor. PS3 gibi kesin orjinal satacağı bir konsola çıkmıyor.
    Arkasında devasa yayıncılardan hiçbiri yok.

    Bir de şunu sorayım. Bu oyunların çıkış fiyatları ne kadar?
    Killzone 2 çıktığında kaç paraydı? 180 lira!
    Gran Turismo 5 Prologue bile şu anda 85 lira!
    PES 2011? 100 lira civarında!

    Bu oyunlar bu kadar fiyata satılıyor. Ama gelmiş geçmiş en iyi korku oyunlarından birisi 30 liradan daha ucuz. Sence 50 lira daha ekleyip Türkçe dil desteği mi eklesinler? Kaldı ki benim yaptığım Türkçe yama ile oynayan bu kadar insan var, benim çıkarım ne?

    Tanshaydar 30 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  7. Amnesia The Dark Descent türkiyede satışa çıksa bile ARAL saolsun o oyun 30lira iken 100 lira olur şimdi sen türkiyeden mi alırsın steamdanmı ?
    türk oyun sektörüne katkın olsun diye türkiyeden oyun satın aldınmı ?
    (ne alakaysa)
    benim bildiğim yayıncı firma sadece reklamlar oyunun çıkış tarihi ve kaçtan satılıcağına karar verir.
    Bu arada türkçe yama için tesekkürler takdir ediyorum seni bu işi karşılıksız yaptığın için.

    cool story bro 30 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  8. Bak kaçırdığın nokta şu, oyunu satın almak önemli. Bu adamlar üç kere firmayı komple kapama noktasına geldi. Nereden alındığı hiç önemli değil. Ben ta Mart ayında ön sipariş ile almıştım 18 dolara.

    Adamlar DVD bastıracak paraya sahip değiller. Yayıncı ile anlaşmak pis iş olduğu için de bulaşmamaya çalışıyorlar. O yüzden sadece online store’lardan satılıyor. Rusya’da ise 1C software ile anlaştılar, Penumbra serisi orada başarı yakalamıştı. Dünya’nın başka yerinde DVD satışı şu an için imkânsız görünüyor.

    Ben oyunlarımı orjinal olarak Steam’den almaya çalışıyorum. Steam hesabım yandaki linklerde mevcut zaten.

    Kâbus 22’yi satın almak için bir gün boyunca Vestel aradım Ankara’da. 30 liraya almıştım. Başka Türk oyunu da almadım henüz.

    Oyun geliştirme hakkında bu kadar şey bilmek için bu sektörün biraz içinde bulunmak gerekiyor, diğer türlü davulun sesi uzaktan hoş. Ama o kadar basit değil, hem de hiç basit değil işte…

    Tanshaydar 30 Eylül '10 tarihinde | Cevapla
  9. Ben bu adamların bloglarını takip ediyorum; adamlar diğer firmaların sunduğu olanaklardan yoksun şekilde, kısıtlı imkanlarla böyle bir oyun çıkarıpta karşılığını alamıyorlar yazıktır hem de bütün oyun site ve dergilerinden çok yüksek puanlar almışken. İçimize nerde beleş oraya yerleş şerefsizliği o kadar yerleşmiş ki insanların emeklerine saygı gösterin denince bahaneler dizboyu, alışmış insanlar çünkü emeği küçümsemeye. Frictional games’in bloguna, youtube sayfasına bir göz atmanızı tavsiye ederim. Sonra kararınızı verin eğer bu tip bağımsız yapımcılara destek olunmazsa büyük şirketlerin hep aynı tip, tekdüze oynanışa sahip oyunlarına mahkum oluruz bilinçlenmek şart. Steam üzerinden veya kendi sitelerinden rahatlıkla alabilirsiniz.

    yusuf uğur 1 Ekim '10 tarihinde | Cevapla
  10. Ben adamların emeğini küçümsemiyorum zaten uhh tamam neyse ya
    ben tamamen haksızım siz haklısınız. 🙂

    cool story bro 1 Ekim '10 tarihinde | Cevapla
  11. Olayı haklı haksız meselesine çevirmek hiç kimsenin işine yaramayacağı gibi Frictional Games’in maddi durumunun ikinci plana itilmesine sebep olacaktır. İmkânı olan insanlar alsın. Ben cebi delik öğrenci modumla bile 16 doları verdim.

    Tanshaydar 1 Ekim '10 tarihinde | Cevapla
  12. 20$’lık oyuna pahalı diyen adamın ne yiyip ne içtiğini merak ederim. Ayrıca islamdaki kul hakkı mevzusu niye göz ardı ediliyor? Mezara girince o 20$ deftere girmeyecek mi zannediliyor? Oyun olayı zevk işidir paran yoksa oynamassın olur biter. Eskiden bilgisayar mı vardı oyun mu vardı, para vermek mi vardı? Takıl eski tip, gelip de korsan muhabbeti yapma kardeşim.

    akman1806 1 Ekim '10 tarihinde | Cevapla
  13. LA bi durun ha! 🙂
    ben görüşümü dile getirdim okadar abarttınızki (??????):
    pcnizden arama seçeneğinden
    *.mp3, *.mkv, *.avi veya *.iso dosyalarını aratırsanız sonuç sanırım sizide biraz sakinleştirecektir.

    cool story bro 1 Ekim '10 tarihinde | Cevapla
  14. Bu arada tanshaydar sitenden arasıra bana virüs giriyor nod32 alıyor hemen karantinaya umursamadım ilkten.. ama sonra mozilla bu siteyi saldırgan site olarak gösterdi.

    cool story bro 1 Ekim '10 tarihinde | Cevapla
  15. Param oldukça sinemaya gider, kitaplarımı, müziklerimi ve oyunlarımı orjinal alırım, tüm bunları da öğrenci bursum ile yapıyorum. Param olmadığında ise film indiririm. Kitapları da üniversite kütüphanesinden alırım. Korsan oyun olayını çok uzun süre önce bıraktım. Ancak halen satılmıyorsa internetten indiriyorum. (Örn. Silent Hill 2 PC (Emre Merev’e selamlar))

    cool story bro, burada karşıt görüşü dile getirme cesaretini gösterdiğin için hedef alındın 😀 Ama takılma bence. Kişisel bir şey yok.

    Virüs olayına gelince, bir ara iFrame yedim doğrudur; ama çok uzun süredir öyle bir şey yok. Eğer arcade kısmına girmeyi denediysen orayı da temizledim, ne tıkırtı var ne sıkırtı.

    Tanshaydar 1 Ekim '10 tarihinde | Cevapla
  16. abicim şu oyunları artık türkçeye çevirmeyin yaa bırakın ingilizcemiz gelişsin 🙂 belki ilerde iş buluruz.. gelen paraylada orginal oyun satın alırız 😀 şunu belirticem bu kadar işsiz gencin yaşadığı bu ülkede gerçekcilik ne derseniz tabiki gerçeği siz daha iyi biliyorsunuz yoksa 700 indirmede kaçı oyun almış diye zorlamazsınız beyninizi …gerçekler ve hayaller diyelim konu başlığı bu olsun.

    erkan 3 Ekim '10 tarihinde | Cevapla
  17. Vallaha oyunu indirecektim ama adamların emeğinden dolayı indirmek içimden gelmiyor şunları okuduktan sonra :S E daha 16 yaşımdayım, oyun Türkiye`de satılmıyor ve kredi kartı doğal olarak yok bende… En azından Türkiye`de satılsaydı, harçlıklardan biriktirir alırdım :S

    Vergil 7 Ekim '10 tarihinde | Cevapla
  18. @erkan, İngilizce oyna o zaman, kimse zorlamıyor Türkçe oynamak için.

    @Vergil,
    Sözüm sana değil. Parası olmayan, kredi kartı olmayan ayrı. Ama sigaraya ayda yüz lira vermekten çekinmeyen, kendi parasını pekâla kazanan, ona buna para harcamaktan çekinmeyen; ama iş oyuna para vermeye gelince hadi len deyip oradan buradan indiren, sonra da Türkçe yama yapınca gelip laf atan insanlar için bu yazı. Türkçe yamayı indirip “eline sağlık”, “süpersin”, “kılsın tüysün şusun busun” deyip sanki oyunu ben yapıp bedava dağıtıyormuşum gibi davrananlara bu yazı.

    Tanshaydar 7 Ekim '10 tarihinde | Cevapla
  19. E o zaman, indireceğim yeni HDD`mi alınca…

    Vergil 7 Ekim '10 tarihinde | Cevapla
  20. Keşke şu korsan oyun olayı kalksa, ardından ülkeler de ki saçma vergiler kalksa. Oyun firmaları, oyunlara abartılı gereksiz ve kesinlikle kırılabilen kopya engelleme sistemleri kurmasa

    Macbeth 13 Ekim '10 tarihinde | Cevapla
  21. Keşke şu korsan oyun olayı kalksa, ardından ülkeler de ki saçma vergiler kalksa. Oyun firmaları, oyunlara abartılı gereksiz ve kesinlikle kırılabilen kopya engelleme sistemleri kurmasa, Türkiye de biri çıkıp, şu kadar para veriyorum bir firma kurun ve oyun yapın dese, oyun sektörümüz gelişse (Türk iş adamlarından bahsediyorum) Çok mu kötü olurdu, bir kere aldığınız korsan oyunların %80′ inin gelirleri terör örgütüne yardım olarak gidiyor, bunu da mı düşünmüyorsunuz!? 10 tane korsan oyun alıpta, terör örgütüne farketmeden yardım edeceğinize, 1 tane orjinal oyun alın ve adam akıllı oynayın, çok mu zor.

    Macbeth 13 Ekim '10 tarihinde | Cevapla
  22. öncelikle bu oyun 20 dolar ve steam den satılıyor fiyatına kimse laf etmesin.

    Ve şöyle birşey vardır.korsanlar Reloaded , Razor vs bunlar oyunları crackler ler ve NFO larına şöyle bir not düşer.”Oyunu Oynayıp Beğendinizmi,Ozaman PARASINI VERİN”

    bu oyunu korsan alıp oynayıp bitirdiyseniz bile sevdiyseniz bu adamlara 20 dolarlık haklarını verin.

    GHOST 7 Kasım '10 tarihinde | Cevapla
  23. İnsanlar indiriyor, oynuyor, bitiriyor, beğeniyor, sonra unutuyor.
    Kimse zaten oynayıp bitirdiği bir oyuna para vermek istemez. O yüzden en başta para vererek alınmalı.
    Nasıl ki sinemaya giderken paşa paşa bilet parasını veriyorlar, oyunu da alırken paşa paşa parasını verecekler.

    Ama işte, Türk oyuncuların ortalama zekâsı yerlerde süründüğü için oyun ile sinemanın alâkası ne gibi sorularla da karşılaşmaya hazırım.

    Tanshaydar 7 Kasım '10 tarihinde | Cevapla
  24. Tanshaydar şu yazdıklarını okuyunca sende kendimi gördüm belki inanmassın,fakat hayatım en çok istediğim şey ‘AAA’ kalitesinde bir oyunu türkçe oynamaktı ki bunu cevat yerli ve kardeşleri yaptı bu oyunu türkçe oynadığımda aldığım zevki anlatamam arından türk oyun sektörü gelişti,gelişti ve gelişti türkçe oyunlar çıkmaya başladı ve ben her türkçe oyunu ORJİNAL aldım.Şimdi senin söylediğini oyunu oynamadım onamak isterdim fakat Korkmaktan korkuyorum 😀 şaka bi yana adını ilk defa burda duydum seni de çok tebrik ediyorum sakın oyunları türkçeye çevirmedeki hırsın gitmesin ‘Keşke derslerimde başarılı olsam,ingilizcem olsa da bende çevire bilsem Keşke’ İMKANLAR imkansız kaldı benim yanımda bu ülkede sen ve benim gibi düşünenler olduğu sürece korkma sırtımız yere gelmez.

    Hamdi 24 Nisan '11 tarihinde | Cevapla
  25. Crysis’e AAA kalitesinde bir oyun diyorsan bende kendini gördüğünü söyleyerek hakaret etme bari…

    Tanshaydar 25 Nisan '11 tarihinde | Cevapla

Söz uçar yazı kalır