Tanshaydar'ın Mekânı
Başka bir şey yok
Kategori: Türkçe Yama

The Stanley Parable (Oyun) da Artık Türkçe

Not: Bu yazı The Stanley Parable isimli oyunun 2013’te çıkan oyun hali içindir. The Stanley Parable’ın 2011’de çıkan orjinal mod hali için Türkçe çalışması için bu yazıyı ziyaret edebilirsiniz.
Hem mod halinin, hem de oyun halinin Türkçe çalışmasını ben yaptım ve iki çalışma da son ürünlere entegre halde geliyor, ekstradan indirme ve/veya kurulum gerektirmez.

header
The Stanley Parable, 2011 yılında benim rakibimdi. Ama ‘en iyi ödülü’nü ben almıştım. Sonrasında mod hali için bir Türkçe çeviri yapmıştım. Bazı arkadaşlar eşeklik yapmak yerine insan gibi davranıp teşekkür etmiş, oynamış ve beğenmişti. Ama bazı arkadaşlar da insanlık yapmak yerine eşeklik yapıp “kim takar modu, adam gibi çeviri yapsana kodombo” gibi sözler sarfetmiş, sonra oyun hali çıkınca tıpış tıpış gelip “ganka şuna bir el atsana yauv” demişlerdi. Şimdi İlber Ortaylı’nın şu capsi o kadar harika geliyor ki… Neyse, mesele o değil.

Mesele şu ki, mod için çeviri yaptığımı bildiğinden, Davey, yani asıl modun ve oyunun yapımcısı, benden oyun için de çeviriyi yapmamı rica etti. Olur dedim ben de, o da sağolsun oyunun bir kopyasını hediye etti. Aslında çeviri oyunun çıkışına yetişecek diye planlamıştık birlikte, ama benim mezuniyetim, ofiste işlerin yoğunluğu, kendi oyun projemin yönetimi falan filan derken üstüne bir de böbrek taşı eklenince aklımdan uçup gitti. Geçenlerde gelip de “Aga sen bana bu işi yapacağım dedin ama aylar oldu be ya, yapmayacaksan söyleyeyim başkası yapsın artık yani” deyince çakozladım ve “Siz hiç merak etmeyin, ivedilikle tamamlayacağım, mamafih elimde olmayan imkânlardan ötürü uzun sürdü, unuttum sandınız, bilâkis, hep aklımdaydı.” diyerek hemen işe koyuldum.

Şimdi, birkaç saatimi aldı, akşamları kitap okumak, film seyretmek, arkadaşlarımla muhabbet etmek, oyunum üzerinde çalışmak yerine bu işi yapmış olmamın yegâne sebebi Davey’in gelip insan gibi rica etmesi, patronluk taslamaması, karşılığını (oyununun ücretsiz bir kopyası) daha en başından vermesi, saat başı gelip “ne oldu la bu çeviri” dememesi gibi sebepler olabilir. Bilemiyorum artık, düşünen insanlar bundan ders çıkarabilir. Hoş, düşünen insanlar için ders çıkarmaya gerek yok ya, neyse x2.

Hâsıl-ı kelâm, The Stanley Parable artık Türkçe ve oyunu daha önce İngilizce oynayanlar için bir de Türkçe versiyonunu tavsiye ederim, çok daha komik oldu. Oynamamış olanlar için de bir zahmet oynasınlar diyorum. B-b-b-bloody screen, SOOO real! tarzı oyunları sevenler ne yaparsa yapsın umrumda değil.

Not: İki cigara parası göndermeden ‘şu oyuna da el atsana’ diye gelen istekleri göz ardı ediyorum.

49 şey demişler
  1. Sevgili Haydar kardeşim oyunu satın aldık hala türkçe yama update gelmedi. Elbette ki bunda seni suçlamıyorum ama o kadar süre geçmiş gel sen şuna bir olur yol yap. Vardır elbet bir yolu.

    Ersin 18 Ağustos '15 tarihinde | Cevapla
    • Ersin bey Türkçe yama oyuna ekleneli 6 aydan fazla olacak neredeyse. Oyunun içerisindeki ayarlardan veyahut da Steam’i Türkçe açarak oyunu Türkçe oynamanızın mümkün olması gerekiyor.

      Tanshaydar 18 Ağustos '15 tarihinde |
  2. Çalışıyorsun, insanlar oyunları kendi dillerinde oynasınlar diye fakat steam’e entegreli yapıyorsun dil dosyaları yok tamam okey güzel bir davranış.Bak tansel kardeşim ben bu oyunu geçen sene satın aldım oyun gerçekten paranıza değecekse alınmalı zaten her neyse.Senin bu yaptığın türkçe yama her ne hikmetse çalışmadı neler yaptıysak olmadı yapımcıyı bulup mail yoluyla ulaşmayı dahi denedik çünkü yorumlarda sürekli ”oloy bondon çokto, bon bosoy yopomom” dediğinden dolayı herneyse.Dear Esther’den tut bu tarz keşif oyunlarını türkçe bitirme şansı buldum fakat maalesef bu oyunu oynayamıyorum, bak sene 2016 bu kez torrentten indirdim oyunu tekrar bi umut hala arada girip bakarım dil dosyalarını atmışmısın falan diye, ortalıkta falan sakın stanley parable türkçe yamasını ben yaptım deme bence.Yaptığın işin hiç bi kıymeti yok.İyiki endüstriyel bir iş değil bu senin yaptığın gönüllü yapıyorsun fazla bi şey söyleyemem, iyi ki değil.Şu sayfa var ya artık anahtar kelimelerle otomatik çıkan spam sitelerinden farksız, senin için ne kadar büyük bir kayıp onu bilemeyeceğim, insan kendine küfrettirmemeli.

    efsane saran 8 Ocak '16 tarihinde | Cevapla
  3. Abi demo sürümünde Türkçe var mı? yeni çıkacak deluxe sürümünü de sen mi çevireceksin?

    Efekan Candan 20 Ekim '19 tarihinde | Cevapla
    • Demo sürümünde Türkçe dilini eklediler mi bilmiyorum, yani eşek değillerse eklemişlerdir.
      Niyeyse Dave bu Türkçe dili eklendikten sonra iletişimi kesti benimle. Yani, en başta zaten ben The Stanley Parable’ın Half Life 2 modu olan hâline çeviri yapıp göndermiştim o sormadan. Hani güzel bir iş yapılmış, bizim insanımız da keyfini çıkarabilsin diye. Sonrasında kendisi Valve ile anlaşıp oyunu yeniden Source motorunda yapıp çıkarmayı planlarken rica etmişti, ben de ne demek deyip kolları sıvamıştım. Sonra yaptığım çeviriyi oyuna eklemesi 6 ay sürdü. E-postalarıma cevap da alamadım pek. Üstelemeyi bıraktım ben de.

      Belli ki ya para ve şöhret karakter değiştirdi, ya da aşırı yoğunluktan bu işlere dönüp bakmıyor. Steam veya artık hangi platformda satış varsa oradan doğrudan kendisinden rica ederseniz aklına gelebilir.

      Tanshaydar 2 Ocak '20 tarihinde |

Söz uçar yazı kalır